Türkiye"nin en ılıman illerinin başında gelen Aydın"da kışın elektrikle ısınan bir çok kişi yaklaşık yüzde 65 oranında artan elektrik fiyatları ile birlikte eski düzen sobaya geri dönmek zorunda kaldı. Dar gelirli vatandaşın aldığı bu ekonomik tedbir kararı nedeniyle Aydın"daki asırlık sobacılar pazarı da hareketlenmeye başladı.
Aydın"da henüz sobalar kurulmamasına rağmen, son yılların en iyi sezonunu yaşadıklarını ve işlerin önümüzdeki günlerde daha da açılacağını belirten sobacı Metin Büyüktarakçı, “Eskiden Aydın"da yaşayan dar gelirli vatandaş elektrikle ısınıp bir şekilde kışı geçiştirmeye çalışırdı. Ancak bu yıl durumu iyi olan vatandaşların bile elektrikle ısınması mümkün görünmüyor. Elektrik zamlarının ardından daha önce elektrik sobası yada klima ise ısınan bir çok vatandaş bize gelip soba almaya başladı. Aydın"da iki kişilik bir aile 500 kilo kömür ile 140 YTL"ye bir kış ısınır. Ancak bu aile klima yada elektrik sobası ile ısınmaya kalkarsa, aylık yaklaşık 140 YTL elektrik faturası öder. Hesabını yapan vatandaş sobaya geri döndüğü için bizim sektörde işler açıldı” dedi.
Dağlardaki çam ağaçlarından topladığı çıraları satan ve çıraya bu yıl büyük rağbet olduğunu ifade eden Filiz Yumurtaş da, “Çıra kışın soba yatmak için kullanılıyor. Klima yakacak paramız yok. Bu kadar elektrik parası gelirse ne yapsın millet, en iyi çırayla soba yakıyorlar. Kış geldi soba alıyoruz. Gücümüz yetmediği ve paramız çok olmadığı için sobayla ısınıyoruz” diye konuştu.
Sıcaklar devam ettiği için işlerinin biraz durgun olduğunu kaydeden sobacı Hasan Hüseyin Börekçi, soba fiyatların normal olduğunu ve herhangi bir zammın gerçekleşmediğini kaydetti. Elektriğe ve doğal gaza gelen zamlardan sonra sobaya rağbetin arttığına işaret eden Börekçi, satışlarda artış olduğunu, sobanın diğer ısınma gerekçelerine göre aylık 100-150 YTL arasında daha tasarruf sağladığını savundu.
Eşiyle birlikte aynı iş yerinde soba satışı yapan Mesude Börekçi ise, şöyle konuştu: “İşler açıldı ama şuan için umduğumuz kadar değil. Havalar soğuyunca işler açılacağını tahmin ediyoruz. Daha şimdiden soba fiyatlarını öğrenmek için birçok vatandaş bize geliyor. Vatandaş da artık farkında. Klimalar ve elektrikli sobalardan dolayı 2 yıldır çok fazla işimiz olmuyordu. Elektriğe yapılan zamlardan sonra bir geri dönüş oldu. Bu yüzden bende çok soba aldım. Biraz stokta ta yaptım. Ama ne olur tam olarak bilmiyorum. Yüzümüz güler mi? Gülmez mi? hiç bilmiyorum”
Son elektrik zamlarından sonra kömür satışlarında da gözle görünür bir artış olduğunun altını isen kömürcü İmren İsen, elektriğe gelen zamların kömüre gelen zamlardan çok daha fazla olduğuna dikkat çekerek, “Elektriğe ve doğalgaza zam geldiği için haliyle eskiye dönüş başladı. Odun ve kömürlü sobalara rağbet arttı. Çünkü şartlar zorlaştı. Zamlar üstü üstüne geldi. Ağır zamlar oldu. Bunun yanında kömüre de zam geldi. Ama elektriğe gelen zamlar daha el yakıcı olduğu için yüzde 90 klima ve elektrikli soba kullanıcıları bu yıl tahmin ediyorum eskiye dönecekler” şeklinde konuştu.