Araştırmalar modern erkeğin çelimsizleştiğini belgeliyor

Avustralyalı antropolog Peter McAllister"a göre erkekler her geçen gün vücut aktiviteleri açısından çelimsizleşiyor. McAllister"ın Reuters"da bir habere konu olan “Manthropology” isimli kitabına göre, tarih öncesi çağlarda yaşayan Aborjinler, 100 ya da 200 metrede Jamaikalı atlet Usain Bolt"a toz yuttururdu... Ruanda"daki bazı Tutsilerin ise çok eskiden değil, daha geçen yüzyılın başlarında yüksek atlamada dünya rekoru olan 2.45 metreyi aştıkları biliniyor.

Ayak izleri incelendi
McAllister"ın, Aborjinlerin 20 bin yıl önce bıraktığı ayak izlerini inceleyerek yaptığı araştırmada, Avust-ralya yerlilerinin saatte 37 km hızla koşabildiği belirtiliyor. Usain Bolt ise 9.69 saniye ile 100 metre dünya rekoru kırdığında, saatte 42 kilometre hızla koşuyordu. Çok yumuşak bir zeminde, çıplak ayakla 37 km hıza erişebilen Aborjinler, Bolt"un sahip olduğu avantajlara, en azından bir spor ayakkabıya erişebilselerdi muhtemelen şampiyona fark atarlardı.
Yüksek atlamada da, Alman bir antropoloğun geçen yüzyıl başlarında çektiği fotoğraflar, bir törende Tutsi erkeklerinin 2.52 metreyi aştığını belgeliyor.

Ağır yükle, her gün 1.5 maraton!
Avustralyalı antropolog Peter McAllister araştırmasında şu verilere de dikkat çekiyor:
* Roma lejyonerleri, kendi ağırlıklarının yarısı kadar ekipman taşıyarak günde 1.5 maraton bitiriyordu.
* Yalnızca Atina"da 30 bin kürekçi bulunurdu.
* Aborjinler bir mızrağı 110 metre öteye fırlatabilirdi. Bugün cirit atma rekoru 98.48 metre.

Bu çöküşün nedeni ne?
Endüstri devriminden bu yana insanların giderek hareketsizleştiğini belirten antropolog McAllister, “Bu insanlar bizden çok daha güçlüydü” dedi. İstatistiklere göre endüstri devriminin başlarında insanlar çok çalışmak zorunda kalıyordu. İnsan vücudunun çok esnek olduğunu, strese yanıt verebildiğini söyleyen McAlister, bugünlerde daha az stres altında olan insanın kemik yapısında da olumsuz değişiklikler olduğunu belirtti./milliyet