Yurt dışına tabut ihracatı yapan iş adamı Mümtaz Küçükkasap, tabut üretimi işine 2000 yılında İzmir'de başladığını ve daha sonra Yenice köyünde bir fabrika kurduğunu söyledi.

Üretime başladıklarında piyasa bulmakta zorlandıklarını belirten Küçükkasap, “Ama yaptığımız çalışmalar sonuç verdi. Çam, meşe ve kavak ağacından üretilen tabutları Avrupa ülkelerine ihraç ediyoruz. Bu işi iyi öğrendik. Yılda yaklaşık 10 bin tabut ihraç ediyoruz” dedi. Tabut üretimini yurt dışında da yapmak için çalıştığını anlatan Küçükkasap, şöyle konuştu:

“Şuanda Almanya, Avusturya, Yunanistan, Hollanda, Ukrayna gibi ülkelere tabut ihraç ediyoruz. Kasım ayı içerisinde Ukrayna'da bir tabut fuarına katıldık. Fuarda kalite belgesi aldık. Yakında da Ukrayna'da bir montaj atölyesi açmayı düşünüyoruz. İnşallah çalışmalarımızı Ukraynada da rayına oturttuktan sonra Rusya, Belarus gibi ülkelere de dağılmaya başlayacağız.”

Küçükkasap, gelen talepler doğrultusunda tabut hazırladıklarını ifade ederek, “60 santimden başlayarak 2 metre 20 santime kadar tabut boyutlarımız var. Bunlarda ayrıca şekil değişiklikleri de yapıyoruz. Zaten her ülkenin kendine göre değişik modelleri var. Yani Yunanistan'ın modelini Almanya'ya satmanız mümkün değil. Bizim 'transport' tabut dediğimiz çinkolu tabutlarımız var. Bunların fiyatları da 50 Avro ile 120 Avro arasında değişen fiyatlarda”diye konuştu.
Tabut yapımında kullandıkları keresteleri Ukrayna ve Rusya gibi ülkelerden aldıklarına işaret eden Küçükkasap, şunları söyledi:

“Kerestelerin biraz daha kaliteli, fiyat olarak da uygun olması nedeni ile bu ülkeleri tercih ediyoruz. Keresteleri onlardan alıyoruz fabrikamızda işliyoruz ama tabut olarak onlara geri satıyoruz. Bu da bizim gece gündüz çalışmamız sayesinde oluyor. Biz devletten bizi daha çok teşvik edici yaptırımlar bekliyoruz. Bizim işlerimizi büyütmemiz de buna bağlı. Ayrıca Avrupalıya ürün beğendirmek ayrı bir sıkıntı. Ama bu sorunları da çözerek kendi işimizde büyümeye çalışıyoruz. İhracatımızı yurt dışına yaptığımız için biz mümkün olduğu kadar kıyıya yakın yerlerde işlerimizi yapmaya çalışıyoruz.”

AVRUPA'DAKİ RAKİPLERİ İLE YARIŞIYOR

Küçükkasap, Avrupa'da bu sektörde büyük fabrikalar bulunduğunu, bu fabrikalarla mücadele etmenin kolay olmadığını ifade ederek, “Biz mevcut imkanlarımızla Avrupa'daki rakiplerimizle yarışıyoruz. Avrupa Birliği'nin kendi kuralları var. AB standartlarına göre ürün yapmak oldukça zor. Bizim yaptığımız tabutların kalitesi konusunda sıkıntımız yok. Biz kalifiye işçi ve eleman bulmakta güçlük çekiyoruz” diye ifade etti.

Muğla Ticaret Odası Başkanı Bülent Karakuş ise odalarının üyesi olan Mümtaz Küçükkasap'ın kimsenin yapamadığı çok değişik bir ürün üreterek yurt dışına ihraç ettiğini ifade ederek şunları söyledi:

“Muğla'nın Yenice Köyünde kendi imkanları ile çok değişik bir ürün hazırlayarak yurt dışına ihraç eden üyemiz kendi alanında Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdi. Şu anda ürünün yurt dışında pazar sorunu yok, ihracatta sorun yaşamıyor. Biz Muğla Ticaret ve Sanayi Odası olarak ihtiyaç duyulması durumunda kendisine her zaman destek vermeye hazırız.” / hürriyet