Dünya Turizm Forumu açılış töreninde konuşan Yıldırım şunları söyledi:

'DOSTLUKLARIN KURULMASINDA ARAÇ'

Hiçbir yerde güvenli ülke yok. Terör her yerde. Amerika ne kadar güvenliyse Türkiye de o kadar güvenli. Paris ne kadar güvenliyse İstanbul da o kadar güvenli.
Turizm dünyanın belli başlı endüstrilerinden biri olma yolunda hızla ilerliyor. Turizm farklı coğrafyalar ve kültürler arasındaki iletişimi artırarak küresel kardeşliğe ve barışa büyük katkı sağlıyor. Turizm barış için, kardeşlik için çok önemli bir sektördür, önemli bir faaliyettir. Bu yolda çaba gösteren herkesi aynı zamanda gönüllü bir barış elçisi olarak kabul ediyorum ve tebrik ediyorum.

Hükümet olarak turizmi sadece ekonomik kalkınmaya katkı sağlayan bir sektör olarak görmüyoruz. Yalnızca ekonomik bir bakışla turizmi değerlendirmek eksik kalır, yetersiz kalır. Turizm bunların ötesinde öncelikle kültürlerin buluşmasıdır, medeniyetlerin buluşmasıdır. Kültürlerin buluşmasını tesis ettiğimiz ölçüde, kültürlerin kaynaşmasını ve karşılıklı ön yargıların da kırılmasını sağlamış oluyoruz. Turizmi kültürel etkileşime, milletlerin birbiriyle kaynaşmasına güç katan bir değer olarak görüyoruz. Uluslararası ilişkilerin pekişmesine, farklı toplumlar arasındaki güçlü dostlukların kurulmasına önemli bir araçtır turizm… Kültürel yakınlaşmalar, ekonomik ve siyasi ilişkilerin de ivme kazanması turizm faaliyetleriyle yakından ilişkilidir.
2002 yılında Türkiye'ye gelen turist sayısı 13 milyon civarındaydı. Önceki yıl bu sayı 40 milyona yaklaştı.

Fuar kapsamında 11 bin civarında misafirimizi dünya şehri İstanbul'da ağırlıyoruz. Dünyanın bütün renkleri ve değişik kültürleri İstanbul'da bir araya geldi.