İlk kez ehliyet alanlar yeni sürücü belgeleriyle tanışırken; eski ehliyetini değiştirmek isteyenler online sistem üzerinden ehliyet yenileme randevusu alabiliyor. Peki, ehliyet değiştirme randevusu nasıl alınır? Gerekli evraklar hangileri? İşte, tüm detaylar! Yeni ehliyetlerin dağıtımı devam ediyor. 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle sürücü belgelerinde çipli döneme geçilmeye başlandı. Online sistem üzerinden ehliyet yenileme başvurusunda bulunan sürücüler, bir yandan da yenileme işleminin tamamlanması için gerekli evrakları araştırıyor. Sürücü belgesine ilk kez başvuru yapanlar yeni ehliyetleri edinebiliyor. Ancak hali hazırda bir sürücü belgesi bulunan vatandaşların bir takım işlemleri ve belgeleri tamamlaması gerekiyor. Peki, ehliyet değiştirme başvurusu nereden ve nasıl yapılıyor? Ehliyet yenilemeleri için son tarih ne zaman?

EHLİYET YENİLEME RANDEVUSU NASIL ALINIR?

Karayolu Trafiği Konvansiyonu Sözleşmesi uyarınca yeniden düzenlenen ehliyetleri edinmek isteyen sürücülerin Emniyet Genel Müdürlüğünün internet sitesinden randevu alması gerekiyor. EGM’in resmi sitesinde yer alan duyurular bölümünde ehliyet değiştirme randevusuna dair şu ifadeler yer alıyor;

“Emniyet Genel Müdürlüğü sürücü belgesi işlemleri ile ilgili online randevu sistemini hizmete sundu.” ifadeleri kullanıldı. Online randevu sisteminin erişme açıldığının bilgisinin verildiği sitede duyuru; “Vatandaşlarımız, Emniyet Genel Müdürlüğüne ait (www.surucurandevu.egm.gov.tr) internet adresinden online randevu aldıktan sonra, il/ilçe trafik tescil birimlerinde yeni tip sürücü belgesi işlemlerini gerçekleştirebilecek.”

Yeni ehliyetlerin 2020 yılının sonuna kadar alınması gerekiyor. Bu tarihten sonra eski sürücü belgeleri geçersiz olacak.

EHLİYET KAÇ GÜN İÇERİSİNDE TESLİM EDİLECEK?

Sürücü belgesi başvurularında başvuru kabul edildikten sonra sürücü belgesi yerine geçen geçici belge düzenlenecek olup, 15 gün içerisinde asıl sürücü belgesi teslim edilecektir.

EHLİYET YENİLEME EVRAKLARI NELERDİR?

Ehliyet yenileme evrak listesi Trafik.gov.tr adresinden yayınlandı:

1. Eski sürücü belgesi
2. Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği
3. Sürücü sağlık raporu
4. 15 TL (13 TL değerli kağıt bedeli, 2 TL vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya anlaşmalı bankalara yatırıldığına dair makbuz
5. 2 adet fotoğraf (5x6 ebadında arka fon beyaz olacak şekilde biyometrik vesikalık fotoğraf)
6. Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan.

KAÇ YIL GEÇERLİLİĞİ OLACAK?

M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olarak düzenlenmektedir. Mevcut olan eski sürücü belgeniz ise yeni tip sürücü belgeleri verilmeye başlandığı tarihten itibaren 5 yıl geçerli olup, 5 yıl içinde yeni tip sürücü belgesi ile değiştirmeniz gerekmektedir. Ayrıca, sürücü belgesinin yenilenmesi sırasında sürücü olur sağlık raporu alınması zorunludur.