AK  Parti Genel Başkan Yardımcısı Hotar, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine ilişkin  anayasa değişikliğini, her ilden belirledikleri üç hatip ile anlatacaklarını  belirterek, bu kişileri önümüzdeki hafta eğitime alacaklarını bildirdi. Hotar: "Biliyoruz ki ne kadar çok kişiye doğru bilgilerle ulaşıp anlatabilirsek o kadar  çok geri dönüş alabileceğiz. Araştırmaların bize gösterdiği en önemli hususlardan  bir tanesi şu, 'Hayır' diyenlerin ya da kararsız kalanların çok önemli bir kısmı  konuyu ya bilmiyor ya da yanlış biliyor. Bunu da gidereceğiz"
 
Hotar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, referandum sürecine yönelik,  tüm iller için icraat kitapları hazırladıklarını belirterek, bu çalışmanın bitmek  üzere olduğunu bildirdi.
 
AK Parti'nin kurulduğu günden bugüne illerdeki yatırımların en  önemlilerini seçerek, kitapçıkta topladıklarını anlatan Hotar, bu çalışmanın  içinden de broşürler hazırladıklarını aktardı.
 
Bu hafta sonu tüm illerde genişletilmiş il danışma toplantıları  gerçekleştireceklerini vurgulayan Hotar, AK Parti'nin "Durmak yok yola devam"  sloganına uygun bir şekilde çalıştığını ifade etti.
 
Referandum sürecine yönelik yaptıkları kamuoyu araştırmalarına göre,  "Hayır" diyen ya da kararsız kalan vatandaşların, konuyu yanlış bildikleri ya da  hiç bilmedikleri için bu eğilim içinde olduklarına işaret eden Hotar, "Bu bizim  için güzel hem de sorumluluğumuzu artıran bir nokta. Çünkü biliyoruz ki biz ne  kadar çok kişiye doğru bilgilerle ulaşıp anlatabilirsek o kadar çok geri dönüş  alabileceğiz. Dolayısıyla araştırmaların bize gösterdiği en önemli hususlardan  bir tanesi o. 'Hayır' diyenlerin ya da kararsız kalanların çok önemli bir kısmı  konuyu ya bilmiyor ya da yanlış biliyor. Bunu da gidereceğiz inşallah." diye  konuştu.
 
Ar-Ge Başkanlığınca 6 Şubat'ta düzenlenen çalıştayda muhalefetin  iddiaları arasında yer alan "Meclisin feshi" ve "18 yaşın toplumda karşılık  bulmaması yönündeki algı" konusunun ön plana çıktığını aktaran Hotar, şunları  söyledi:
 
"Bir anne baba 'Çocuğum 18 yaşında milletvekili olabilecek' diyecek.  18 yaşındaki genç de 'Ben milletvekili olabileceğim' diye düşünecek. Dolayısıyla  bunun toplumda karşılık bulmadığına hem inanmıyorum hem de böyle bir şey varsa  bunun doğru olarak anlatılması gerekir."
 
Hatip ve hatibelere "anayasa değişikliği" eğitimi
 
AK Parti teşkilatından tüm illerden üçer kişi talep ettiklerini  anlatan Hotar, bu kişilerin anayasa değişikliğini anlatacak "hatip ve hatibeler"  olacağını, önümüzdeki hafta hatip ve hatibelere bu anlamda bir eğitim  vereceklerini, daha sonra bu kişilerin de illerinde konuşmacıları eğiteceklerini  bildirdi.
 
Vatandaşlardan gelen "Ben başkanlık sistemini destekleyeceğim ama  bunun tersini savunan birisini dinledim, vazgeçeceğim neredeyse" şeklinde  eleştiriler bulunduğunu aktaran Hotar, bu eleştirilerin altındaki mesajın "Çıkın  bunun doğrusunu anlatın" olduğunu vurguladı.
 
Medyada ve teşkilatlarda konuyu anlatacak kişilerin doğru bilgileri  söylem birliği içinde vermelerini hedeflediklerine işaret eden Hotar, doğru  bilgilerin yer aldığı çok sayıda döküman hazırladıklarını belirtti. 
 
"Ülkenin önüne çıkmış en önemli demokrasi fırsatı"
 
Diğer seçimler ve referandum süreçlerinden farklı olarak nelerin  yapılacağını da anlatan Hotar, "MHP'li kardeşlerimizle ortak çalışmalar  yapmayabiliriz ama en azından birbiriyle doğru orantılı olacaktır. Bu bir  farklılık. Sayın Cumhurbaşkanımızın tek başına veya sayın Başbakanımızla,  Başbakanımızın tek başına veya bizlerle yapacağı mitingler, çalışmalar,  ziyaretler olacaktır. Bunun farklı planlamaları yapılıyor, netleşmedi ama bu bir  farklılık olacaktır." dedi.
 
Yapılacak referandumu "Ülkenin önüne çıkmış en önemli demokrasi  fırsatı." diye nitelendiren Hotar, "Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine ilişkin  anayasa değişikliği paketine yönelik çalışmalar da her biri tarihte iz bırakacak  derecede önemli çalışmalardır." değerlendirmesinde bulundu.