Eurogroup maliye bakanlarının Atina ziyareti öncesinde Financial Times’a konuşan bir Maliye Bakanlığı yetkilisi, harcamalardan yapılacak kesintinin 11.6 milyar euro olacağını, ama toplam kesintinin 13.5 milyar euroyu bulacağını söyledi. Bu da, Yunanistan milli gelirinin yüzde 6,8’ine tekabül ediyor.

Yunan hükümeti, bugüne dek kamuoyu önünde 11.6 milyar euro rakamını telaffuz etmişti. Ancak kayıp vergi gelirleri ve artan sosyal güvenlik katkı paylarını telafi etmek için, kesintilerin de artırılacağı kaydediliyor. Adı açıklanmayan yetkili, bütün kesintiler uygulandıktan sonra ana bütçe harcamalarının “euro bölgesindeki en düşük oran” olacağını söyledi.

Bütçe kesintilerinin hedefi, 2013’te en az 3,6 milyar euro, 2014’te ise 9,5 milyar euro faiz dışı fazla vermek. Kesintiler gelecek ay meclisten geçirilecek. Ancak analistlere göre, AB-IMF kurtarma paketinin yürürlüğü 2016’ya uzatılmazsa, üçlü koalisyon tehlikeye girebilir.

Hükümet, son beş yıl içinde milli gelirin kümülatif olarak yüzde 20 azaldığını, bu arada işsizliğin de yüzde 23’ü aştığını kaydediyor. FT’ye konuşan bir diğer yetkili, kurtarma paketinin süresi uzatılmazsa bu ekonominin 2013 ve 2014’teki devasa bütçe kesintilerini kaldıramayacağını söyledi. Adı açıklanmayan yetkili, “Bu durumda herhangi bir hükümetin ayakta kalması çok zor olacaktır,” dedi.