Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, yollardaki araç gürültüsünü yol boyu ağaç dikerek önlemeyi amaçlayan Sessiz Yeşil Yollar Projesinin bütün Türkiye genelinde uygulanacağını söyledi. 
 
Şehirlerde gürültü kirliliğinin önüne geçmek amacıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı ortak bir çalışmayla yeni bir projeyi hayata geçiriyor. 
 
Söz konusu projenin basit bir yol kenarı ağaçlandırması olmadığını belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Yol kenarına dikilen ağaçlar ve diğer bitkiler, yoldan çevreye yayılabilecek gürültü ve toz kirliliğinin, hatta hava kirlenmesinin önlenmesi ile alakalı olarak çok önemli vazifeyi üstlenirler” dedi. 
 
Projenin hayata geçirilmesiyle yol yapımı sırasında oluşan tahribatın giderileceğini de ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, yolu kullananların emniyetli sürüş ve konforunun sağlandığını belirtti. Eroğlu uygulamanın orta refüjlerde geceleri farlarından gelen rahatsızlığı engelleyeceğini kaydetti. Kent merkezlerine belli miktarlarda ve belli yoğunluklarda dikilecek ağaçların, bir perde oluşturarak gürültü kirliliğini azalttığının deneyimlendiğini belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bununla birlikte havanın oksijen miktarını artırması, çevreyi güzelleştirmesi gibi özellikleriyle bilinen ağaçların çok önemli fonksiyon üstlendiğini belirtti. 
 
Eroğlu, "Cumhuriyet tarihinin en büyük ağaçlandırma seferberliğini başlattık. 2008, 2009 ve 2010 yıllarında ülke genelinde 1 milyon 448 bin hektar alanda ağaçlandırma yaparak yaklaşık 820 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Bunun yanı sıra aynı dönemde 5.987 km karayolu kenarını ağaçlandırdık. Karayollarının kenarında yapılan ağaçlandırma göze hitap edecek hoş bir ortamda seyahat etmelerini ve gürültü kirliliğinin azaltılmasını ayrıca rüzgarla taşınan tozlardan kaynaklanan sıkıntıların da önüne geçmeyi hedeflemekteyiz. 2011 yılındaki karayolları ağaçlandırma çalışmalarımız da bütün hızıyla devam etmektedir” dedi. 
 
Orman ve Su İşleri bakanlığı yeşil kuşak oluşturmada sert ve geniş yapraklı bitkilerin kullanılacağını, ağaçların yüksek boylu, yere kadar sık dal ve yaprak dokusuna sahip olacağını kaydetti. Bakanlık, "Ağaçların yaprakları ses yönüne dik gelecek şekilde ve birbirini örtecek biçimde konumlandırılmasının gürültü ile mücadelede daha faydalı olduğu bilinmektedir. Yolun şekline, yol şevine, bitki örtüsünün çeşidine, yeşil kuşağın genişliğine bağlı olarak gürültü seviyesinde azalma olmaktadır. Ayrıca böyle bir yeşil kuşak civarda yaşayanların trafik gürültüsünden ve görüntü kirliliğinden rahatsızlıklarını önemli ölçüde azaltmaktadır.(ANKA)