Bir yıl önceki Gazze katliamında fosfor bombası kullandıkları tespit edilen iki İsrail askerine sadece disiplin cezası verildi. Katliamdan ötürü henüz hiçbir İsrail askeri ciddi bir ceza almazken bugüne kadar sadece bir İsrail askerine verilen 7 aylık tek hapis cezası katliam esnasında bir Filistinlinin kredi kartını çalması sonucu verildi. 22 gün süren katliam sırasında bir BM binasına beyaz fosfor atılmasıyla ilgili olarak bir tuğgeneralin ve bir albayın disipline verildiği bilgisi İsrail yetkilileri tarafından Richard Goldstone'un raporuna verilen resmi yanıtta yer aldı.

5 ŞUBAT SON GÜN

Yerel basın, subayların Tuğgeneral Eyal Eisenberg ve tugay komutanı Albay İlan Malka olduğunu yazdı. Goldstone'un, Gazze işgali sırasında hem İsrail hem de Hamas'ı savaş suçu işlemekle suçladığı raporu Eylül'de yayımlanmıştı. BM Genel Kurul'u raporu onaylamış, İsrail ve Filistin taraflarından iç soruşturma açıp BM'ye rapor etmelerini istemişti. Genel Sekreter Ban Ki-Moon'un raporunu 5 Şubata kadar Genel Kurul'a sunması gerekiyor.

Filistin toprağında Davud Yıldızı

İsrail'in geçen yılki Gazze saldırısı sırasında çekilmiş uydu görüntülerinden birinde Filistin topraklarına 60 metre çapında bir Davud Yıldızı'nın çizildiğinin ortaya çıkması tartışma başlattı. Jerusalem Post'ta yer alan habere göre, Davud Yıldızı'nın bulunduğu uydu görüntüsü, Birleşmiş Milletler tarafından geçen temmuzda Güney Afrikalı hukukçu Richard Goldstone'a sunuldu. İsrail ordusu kaynakları, yıldızın hava kuvvetlerine karadaki askerlerin nerede görev yaptıklarını göstermek amacıyla çizilmiş olabileceğini öne sürüyor./yeni şafak