Pamukbank ile Yapı Kredi Bankası elinden gittiğinde, dev bir ekonomik güç olarak yoktan varettiği Turkcell"in potansiyelini devreye sokan Karamehmet, büyük risk alarak giriştiği Kuzey Irak macerasında da yeni bir ekonomik başarıya imza atıyor.

Kuzey Irak"ta sahip olduğu petrol kuyularını ve petrol arama lisanslarını, İngiliz Heritage Oil"in varlıkları ile birleştiren Karamehmet, ortaya 5.5 milyar dolar değerinde yeni bir şirket çıkarıyor. Söz konusu yeni şirketin % 50"si Genel Enerji"nin olacak

Mehmet Emin Karamehmet"in yüzde 70 ile ana hissedarı olduğu Genel Enerji, İngiliz Heritage Oil Ltd ile ortak petrol arama ve üretim şirketi oluşturmak için “İyi Niyet Anlaşması” (memorandum of understanding) imzaladı. Genel Enerji, 1 Haziran itibarıyla Kuzey Irak"ta sahibi olduğu Taq Taq bölgesinden ilk petrol ihracatını gerçekleştirmişti. Genel Enerji"nin ortaklık kurduğu Heritage Oil"in de Kuzey Irak"ta önemli petrol sahaları bulunuyor.

İki taraf arasında varılan anlaşmaya göre Heritage Oil"in Kuzey Irak ve Uganda"da bulunan petrol sahaları ile Genel Enerji"nin Kuzey Irak"ta bulunan petrol sahalarındaki tüm hakları oluşturulan yeni şirkete devredilecek. Böylece büyük bir arama ve üretim şirketi oluşturulurken yeni şirkete de HeritaGE adı verilecek.

Genel Enerji"nin güç birliği yaptığı Heritage Oil, halen Londra Borsası"nda işlem görüyor. Dün itibarıyla 2.5 milyar dolar piyasa değeri olan Heritage Oil, Genel Enerji"ye ödemeyi hisse yoluyla yapacak. Yeni şirkette Genel Enerji"nin yüzde 50"lik payı temsil eden 260 milyon adet hissesi olacak. Yeni oluşturulan şirketin toplam piyasa değeri ise tahminen 5.5 milyar dolar seviyesinde olacak. Yani Mehmet Emin Karamehmet"in çoğunluk hissesine sahip olduğu Genel Enerji"nin yeni kurulacak şirketteki hisselerinin değeri 2 milyar 750 milyon dolar olacak. Genel Enerji"nin yüzde 70"i Karamehmet"e, yüzde 30"u ise Mehmet Sepil"e ait bulunuyor.

Öncelikli hedef Irak

HeritaGE Oil plc olarak belirlenen şirketin öncelikli hedefi, Kuzey Irak"taki Taq Taq, Tawke ve Miran sahalarını geliştirerek petrol üretimi artırmak ve petrolünü Kerkük-Ceyhan boru hattından uluslararası pazarlara ulaştırmak olarak açıklandı. Şirket daha sonra Uganda"da keşif yapılan sahaları geliştirmeye odaklanacak. İki grup arasındaki birleşmenin 30 Eylül 2009 tarihine kadar sonuçlandırılması hedefleniyor.

İyi Niyet Anlaşması"na göre yeni kurulacak şirketin yönetim kuruluna Genel Enerji ve Heritage Oil"den eşit sayıda üye atanacak. HeritaGE, Main Board of London- FTSE 100"de kayıtlı olacak.

Yeni şirkette Heritage"in kurucu ortağı Tony Buckingham İcra Başkanı olacak. Genel Enerji"nin CEO"su olan Mehmet Sepil de yeni şirkette CEO olarak görev alacak. Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet de icracı yönetici olacak.

Herşey kolaylaşacak

Heritage ile yaptıkları iyi niyet anlaşmasından duydukları memnuniyeti ifade eden Genel Enerji CEO"su Mehmet Sepil, “Muhtemel birleşmenin gerçekleşmesi sonrası; güçlü bir finansal yapısı olan uluslararası pazarlara daha kolay girme imkânını elde eden yeni bir şirket kurulmuş olacak. HeritaGE, uluslararası deneyimi ile farklı coğrafyalarda yatırım olanakları yaratan ve büyüyen bir şirket yapısı ile ortaklarına önemli kazançlar sağlayacak” dedi.

Karamehmet"in payına 1.8 milyar $ düşüyor

Londra Borsası"nda işlem gören Heritage Oil hisseleri dün Genel Enerji ile birleşme haberlerinin ardından yükselişe geçti. Londra Borsası"nın genel olarak değer kaybetmesine rağmen Heritage Oil hisseleri dün yüzde 3 değer kazanarak 603 sterline çıktı. Bu yükselişin ardından Heritage Oil"in piyasa değeri 1 milyar 563 milyon sterline (2.5 milyar dolar) çıkmış oldu. Heritage hisseleri Mayıs ayının başında 4.850, Nisan ayının başında ise 4.260 sterlin seviyesindeydi.

Anlaşma gereği yeni şirket yüzde 100 bedelli sermaye artıracak ve yüzde 50"yi temsil eden 260 milyon adet hisse de Genel Enerji"ye verilecek. Yani Genel Enerji"nin payına dünkü kapanışa göre 2 milyar 539 milyon dolarlık hisse düşecek. Genel Enerji"de yüzde 70 payı olan Karamehmet"ie düşen kısım ise 1 milyar 800 milyon doları bulacak. Şayet birleşme haberi ile HeritaGe hisseleri yükselmeye devam ederse Karamehmet"in elinde bulunan hisselerin değeri de otomatikman artacak.

Kurucusu eski bir paralı asker

GENEL Enerji"nin güç birliği yaptığı Heritage Oil"in kurucusu Tony Buckingham ilginç kişiliği ile dikkati çekiyor. Sandline gibi askeri nitelikli birlikleri kiralayan şirketlerle çalışmış eski bir paralı asker. Halen Heritage"in üçte birlik hissesinin Buckingham"a ait olduğu belirtiliyor.

Hacıyatmaz gibi batma noktasına geliyor, bir anda ayağa kalkıveriyor

Çukurova Grubu"nun patronu Mehmet Emin Karamehmet"in iş hayatı kendisinin de dediği gibi “İyi bir dönemimiz oluyor, hemen ardından herşey kötüleşiyor” türünden gelişmelerle dolu. Bir dönem özellikle finansta çok büyüyen Karamehmet, Pamukbank ve Yapı Kredi Bankası"nın sahibiydi. Ancak 1994 yılından itibaren Pamukbank"ın mali durumu kötüleşmeye başladı. Uzun yıllar bankayı bu haliyle götüren ve sermaye de enjekte etmeyen Mehmet Emin Karamehmet, bu bankaya 19 Haziran 2002"de el konmasının ardından kötü günler yaşamaya başladı.

TMSF"nin kendisine çıkardığı borcu ödemekte zorlanan Karamehmet, mecburen elindeki bir diğer finansal varlık olan Yapı Kredi"yi de satmak zorunda kaldı. Yapı Kredi Bankası"nın yüzde 57"lik kısmı Koç Finansal Hizmetler"e 2005 yılı başında satılırken buradan gelen 1 milyar 176 milyon euroya yakın paranın büyük bölümü de grubun yine TMSF"ye olan borçlarının kapatılmasında kullanıldı.

Banka borçları zorladı

Oysa Karamehmet, Turkcell ile müthiş bir başarıyı da yakalamış, Turkcell"in halka arzından sonra dünyanın sayılı zenginlerinden biri olarak gösterilmeye başlanmıştı. Turkcell, Temmuz 2000"de halka arz edildiğinde yüzde 11"lik kısmı bugünkü para ile 1 milyar 161 milyon liradan satılmıştı. Dolar kuru yine bugünkü değerle 0.6243 TL idi. Halka açılan kısmın değeri 1.9 milyar dolar, Turkcell"in toplam piyasa değeri ise 16.9 milyar dolar ediyordu. Turkcell"in o müthiş piyasa değeri Karamehmet"i dünyanın sayılı zenginlerinden biri yapmıştı. 2000 yılına ait Forbes listesinde Karamehmet 8 milyar dolarlık şahsi serveti ile 29"uncu sırada gösterilmişti.

Ancak Pamukbank ve Yapı Kredi Bankası"ndan kaynaklı borçlar Karamehmet"in Turkcell"de de istediklerini yapamamasına ve kaynak yaratmak için hisse satmasına neden oldu. Turkcell"de Telia Sonera"ya karşı kontrol savaşı veren Karamehmet, TMSF"ye olan borçları da sıkıştırınca Turkcell"de bir miktar hisse satmak zorunda kaldı. TMSF"ye borcunu ödeyebilmek için Turkcell"de yüzde 13.76"lık hisseyi Rus Alfa"ya, aldığı kredi karşılığı teminat olarak verdi. Turkcell, Karamehmet, Alfa ve Telia Sonera"dan oluşan üçlü bir yapı ile yönetilmeye başlandı. Karamehmet son olarak da TMSF ile Interbank"tan kaynaklı borç yüzünden 398 milyon dolarlık yeni bir borç protokolü yapmak zorunda kalmıştı.

Ortaklığa neden gidildi?

KARAMEHMET"in şampanya kalitesinde petrol çıkan Taq Taq bölgesindeki haklarını Heritage ile paylaşması tartışma konusu oldu. Uzmanlar bu gelişmenin ana nedenlerini şöyle özetledi:

1. Kuzey Irak riskli bir coğrafya. Evet 1 Haziran itibarıyla Kuzey Irak"tan petrol ihracatı başladı ancak Bağdat merkezi yönetimi halen Kuzey"den petrol ihracatına çok da sıcak bakmıyor. Satılan petrolün geliri önce Bağdat yönetiminin kasasına gidiyor. Karamehmet, yanında bir İngiliz şirketinin gücünü hissetmenin daha yararlı olacağını düşünmüştür.

2.Heritage Londra"da halka açık. Bu birleşme sonrası Karamehmet dilerse elindeki hisselerin bir bölümünü nakit yaratmak için rahatlıkla satabilir.

Toplam rezerv 3 bölgede 8 milyar varili buluyor

Genel Enerji"nin Kuzey Irak"ta toplam 6 ayrı bölgede petrol arama ve çıkarma ruhsatı bulunuyor. Bu bölgelerden en önemlileri Erbil yakınlarındaki Taq Taq ve Suriye sınırına yakın Tawke bölgeleri. Taq Taq bölgesinin toplam petrol rezervi 2 milyar varil olarak tahmin ediliyor. 1 Haziran itibarıyla bu bölgeden günde 40 bin varil petrol ihraç edilmeye başlanmıştı.

Söz konusu bölgeden günlük petrol ihracatının 180-200 bin varile kadar artırılması hedefleniyor. Tawke bölgesinin rezervi ise 1.9 milyar varil olarak tahmin ediliyor. Bu bölgede de halen günlük 60 bin varillik petrol üretimi gerçekleşiyor. Genel Enerji, Taq Taq bölgesini kontrol eden konsorsiyumda yüzde 44 paya sahip. Tawke bölgesi için kurulan konsorsiyumda Genel Enerji"nin yüzde 25"lik payı bulunuyor. Heritage Oil"in sahip olduğu Miran bölgesinde tahmini rezerv 2.3 milyar ile 4.2 milyar varil olarak ölçülüyor. Miran Bölgesi için oluşturulan konsorsiyumda Heritage yüzde 75 ile en yüksek payı alırken, Genel Enerji"nin de yüzde 25 payı bulunuyordu. Genel Enerji"nin ayrıca Taq Taq bölgesinde günlük 60 bin varil petrol işleme kapasitesine sahip bir rafineri kurma izni de bulunuyordu.

Genel Enerji ikisi petrol üreten saha olmak üzere Kuzey Irak"ta 7 adet ruhsata sahip. Heritage ise Rusya"da bir üreten ruhsatın yanı sıra Uganda, Kuzey Irak, Kongo Cumhuriyeti, Malta, Pakistan, Tanzanya ve Mali de arama ruhsatlarına sahip. vatan