Nazilli Kaymakamı Caner Yıldız, ''Nazilli sırlarla dolu bir yer. Bu, bilim adamlarınca araştırılmalıdır'' dedi.
Bir gazeteci arkadaşının Nazilli'de yaşayan 103 yaşında yaşlı bir nineyi ziyaret etme teklifi ve ardından basına yansıyan haberler sonrası, Antalya Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölüm Başkanı İsmail Tufan'ın ekibi ile birlikte Nazilli'ye geldiğini anımsatan Yıldız, 2008 yılında Akdeniz üniversitesi ile Nazilli Kaymakamlığı arasında bir protokol imzaladıklarını, araştırma ekibine Kaymakamlık bünyesinde bir yer verdiklerini kaydetti.
Yıldız, şöyle konuştu:
''Nazilli gerçekten uzun yaşam merkezi. Biz burada Nazilli'nin ne reklamını ne de tanıtımını yapıyoruz. Bu bir reel olgu. Nüfusumuzun yüzde 24'ü 65 yaş üzerinde, 90 yaş üzerinde ise ortalamalarının üstündeyiz. Bizim yaşlılarımızın 100 yaş üzerindekileri çok dinçler ve gençler. Kendi işlerini kendileri yapabiliyorlar. Nazilli aslında bilim dünyası için büyük bir laboratuvar, bunu üzerinde ısrarla durulması lazım. Neden insanlar uzun yaşıyorlar? Neye dikkat ediyorla? Muhakkak beslenmenin büyük bir faktörü var ama bunun dışında sosyal çevresi de çok önemli. Beslenme her şey değil, aynı beslenen kişilerin değişik coğrafyalarda aynı uzunlukta yaşamadığını görüyoruz.''
Nazilli coğrafyasının uzun yaşam bakımından detaylı araştırılması gerektiğini ifade eden Yıldız, ''Nazilli sırlarla dolu bir yer. Bu, bilim adamlarınca araştırılmalıdır. Kutsal kitaplarda bahsedilen zeytin ve incirin ana vatanı burası. Bilim adamlarımı, tüm kamuoyunu Nazilli üzerinde düşünmeye araştırmaya davet ediyorum'' dedi.