Danıştay"ın yeni kararıyla 7 Şubat 1993"ten önce yatırım programına alındığı iddia edilen tüm projelerin durdurulup derhal ÇED sürecinin başlatılması istendi.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği"nin “7 Şubat 1993"ten önce başlayan projelerin ÇED raporu almadan yapılabileceğine” dair maddesinin yürütmesini durdurdu. Bu tarihten önce yatırım programına alınan İstanbul"a 3. köprü, Akkuyu ve Sinop nükleer santralları, Ilısu Barajı, Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolu gibi projeler için artık ÇED raporu almak gerekecek.

Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Taşdemir, Oda"da düzenlediği basın toplantısında, 2008"de Resmi Gazete"de yayımlanan ÇED yönetmeliğinin Kapsam Dışı Projeler başlıklı geçici 3. maddesinin yürütmesinin durdurulması talebiyle Danıştay"a başvurduklarını anımsattı. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu"nun maddenin yürütmesini durdurduğunu belirten Taşdemir, şöyle devam etti:

“Artık "Bu proje, 1993"ten önce aklıma gelmişti, yatırım programına alınmıştı" gibi gerekçelerle, ekolojik yıkım getiren Türkiye"nin en büyük yatırım plan ve projelerinin ÇED sürecinden kaçırılması mümkün olmayacak. Danıştay kararı uyarınca 1993 yılı öncesi yatırım programına alınsa dahi tüm projeler için ÇED sürecinin işletilmesi zorunluluk haline geldi. Üçüncü köprü, Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolu, Sinop ve Akkuyu nükleer santralları, Ilısu Barajı ve Yortanlı Barajı projeleri için ÇED almak zorunlu olacak.”