Başkanlık makamına girmek isteyen esnaflar ile güvenlik güçleri arasında arbede yaşanırken; belediye yetkilileri geri adım atmayacaklarını açıkladı.
Aydın Belediyesi"nin kent estetiğini bozduğu gerekçesiyle şehrin değişik noktalarındaki 400 ayrı büfeyi kaldırma yönünde aldığı karar kapsamında, Gençlik Caddesi"ndeki bulunan 23 adet cep telefonu satış büfesi hakkında da yıkım kararı alındı. Daha önce 13 Kasım tarihinde gerçekleştirileceği duyurulan yıkımlar, iş yeri sahiplerinin taşınma için süre talep etmesi üzerine 30 Aralık 2009 tarihine ertelendi. Yaşanan süreç içerisinde belirledikleri sözcüleri ile Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ile görüşen esnaflar, ihale ile aldıkları ve yatırım yaptıkları işyerlerini toplu olarak taşımak için belediyeden kendilerine yer göstermesini istedi.

Geçen süre zarfında belediyenin kendilerine her hangi bir yer göstermemesi üzerine bir araya gelen esnaflar, bugün sabah saatlerinde toplu olarak Aydın Belediyesi önüne geldi. Belediye yetkililerinin görüşmeyi kabul etmesi üzerine belirlenen sözcü grup, Aydın Belediye Başkan Yardımcısı Uğur Aklanlı ile görüştü. Görüşmenin devam ettiği sırada olası gerginliklerin önlenmesi için belediyeye çok sayıda polis ve çevik kuvvet ekibi sevk edildi.

Görüşmenin sonunda bir gelişme sağlamaması üzerine esnaflar, toplu olarak belediye binası girdi.

Başkan Yardımcısı Alkanlı"nın odasına girmek isteyen kalabalık grup, daha önceden belediye çevresi ve ikinci katta bulunan başkanlık makamı önünde geniş güvenlik önlemi olan polis ve özel güvenlikçiler ile tartıştı. Tüm uyarı ve engellemelere rağmen görüşmekte ısrar eden grup ile güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı. Çevik kuvvet ekipleri zaman zaman makama girmek isteyen esnafları engellemekte zorlandı. Yaşanan itişme ve arbedenin ardından İl Emniyet Müdürlüğü Önleyici Hizmetler Şube Müdürü Akın Karayel"in araya girmesiyle gerginlik birazda olsa yatıştırıldı. Karayel; belediyenin zorla ellerinden ekmeklerini almak istediğini öne süren esnafları güçlükle sakinleştirdi. Yapılan görüşmeler sonucunda esnaflar binanın dışına çıkarıldı.
Daha sonra olay yerin gelen İl Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Doğan da, öfkeli esnafları sakinleştirmek için uzun süre uğraş verdi. Emniyet yetkililerinin uzun uğraşları sonucu belediye yetkilileri ile esnaflar arasında sözcüler yardımıyla ikinci bir görüşme yapılması sağlandı. Esnafların sözcülerle görüşmeyi kabul etmesi üzerine, belediye önünde toplanan kalabalık grup sessizce dağıldı.

4 kişilik grupla bu sefer Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ile görüşen esnafların, taleplerinde ısrar etmesi üzerine görüşmede taşkınlık çıkardığı ileri sürülen bir esnaf güvenlik güçleri tarafından salondan dışarı çıkarıldı. Daha sonra 3 kişiyle devam eden görüşmeler sonucunda, değişen her hangi bir sonuç olmadı.

EKMEYİMİZİ BIRAKMAYACAĞIZ

Görüşmenin sonunda açıklama yapan esnaflardan Abdülrezzak Çftçi, “Yiyecek ekmeğimiz yok. Arkadaşlarım altın bozdu, kredi kartını kulandı, kimi sağdan soldan borç bulup bu işyerlerine yatırım yaptı. Özlem Hanım, daha önce gelip bizi ziyaret ettiğinde "Tavuk kümesinde yaşıyorsunuz. Buraları yenileyin. Ben burada oldukça siz kalmayacaksınız" dedi. Bizde bu güvencenin üzerine iş yerlerimizi bugünkü hallerine getirdik. Her birimiz 8-10 milyar masraf ettik. Şuan Sayın Başkan bize seçim gününde verdiği sözü tutmuyor. Biz yıkıma da karşı değiliz. Sadece bize verilen sözün tutulmasını istiyoruz. Bize bir yer göstersin bize bir ekmek versin. Biz ekmeğimizin derdindeyiz” dedi.
Başkan Çerçioğlu"nun esnafı tadilat konusunda teşvik ettiği ve garanti verdiğini iddia eden Reşat Şenses isimli esnafta, “Sayın Başkan "Tadilat yapın, ben sizin arkanızdayım" dedi. Bizde tüm yaptığımız işleri fotoğraflayarak sakladık. Kanıtlaya da biliriz. Biz hepimiz sadece hakkımızı istiyoruz. Biz buradan ayrılmıyoruz ve bu işin peşini bırakmayacağız” diye konuştu.

GERİ ADIM ATMIYORUZ

Belediye Başkanı Özlem Çeçioğlu ise, kent estetiğini bozan büfeleri halktan gelen talep ve belediye meclisini aldığı karar doğrultusunda kaldırmaya devam edeceklerini kaydederek, şunları söyledi: “Asla gerim atmıyoruz. Aldığımız kararın arkasındayız ve bu kararlılığımızı sürdüreceğiz. Şuan bu büfelerin bulunduğu yer imara aykırı olarak ihale edilmiş. Biz buraya yasaları uygulayarak, eski haline dönüştüreceğiz. Ayrıca belediyenin esnaflara başka bir yerde yeni bir yer göstermesi gibi bir yetkisi yoktur. Bu yerler ihale ile vatandaşla verilir. Biz esnaflarımıza taşınmaları için gerekli süreyi verdik. Kesinlikle 30 Aralık"ta yıkımlara başlayacağız”