Ceplerinden 2.5 TL verdikleri sahada çalışıyorlar
 
İNGİLİZLERİN ünlü gazetesi The Guardian, Türkiye’de keşfedilmeyi bekleyen Afrikalı futbolcularla ilgili çarpıcı bir haber yayımladı. Feriköy’deki bir sahada antrenman yapan Afrikalılarla konuşan gazetenin muhabiri, “Avrupa liglerinde oynama rüyaları, Türkiye’de sahte menajerlerle kabusa dönüştü” ifadelerini kullandı. Futbolcuların sefil bir durumda olduğu anlatılan haberde şöyle denildi:
 
“Feriköy’de köhne bir futbol sahası. Sabah antrenmanından önce 50 Afrikalı saha ortasında toplanıyor. Türkiye’ye büyük bir takımla anlaşmak üzere gelmişler. En büyük amaçları buradan Avrupa liglerine geçebilmek. Bu oyunculardan bazıları kendi ülkelerinde birer yıldız olmasına rağmen Feriköy’e geldiklerinden beri profesyonel futbol oynamadı...
 
Derken sahanın görevlisi yanlarına geliyor. Afrikalılardan, antrenman yapabilmeleri için gereken 2.5 TL’yi topluyor. Çoğu İstanbul’daki diğer Afrikalı göçmenlerin yardımıyla yaşıyor. Çalışma izni olmadan Afrikalı işadamlarına tercümanlık yapıyor ya da giysi ve parfüm satıyorlar.”  
 
Türk menajerler sadece isme bakıyor
 
İngiliz gazetesine röportaj veren futbolculardan Edo, Türkiye’ye 5 yıl önce Fildişi Sahili’nden geldiğini belirterek şunları söyledi: “Bir Türk FIFA menajer ekibinin yöneticisi ile anlaşmaya vardım. Ben Türkiye’ye gelmek için menajere para ödemedim ama pek çok arkadaşım sahte menajerlere binlerce dolar ödedi. Bu insan ticaretinin başka bir yolu. Vizemiz bitse de burada kalıyoruz. Polis tarafından yakalanırsak sınırdışı edilme riskimiz var. Ancak kimse dönmek istemiyor. Herkes bir gün keşfediliriz umuduyla yaşıyor. Ailelerimiz büyük takımlarda oynamamızı bekliyor. Bunu başaramadan dönersek büyük bir utanç olur. Çoğumuz yeteneklerimizi gösterme şansını bulamadık. Denemeye bile alınmıyoruz. Türk menajerler, mutlaka daha önce Avrupa’da oynamış Afrikalıları istiyor. Yeteneğe değil isme bakıyorlar. ”
 
Hayalim Beşiktaş’a transfer olmak 
 
Afrikalı futbolculardan Adaquart Manubah ise, “Liberya’daki yoksulluktan kurtulmak istedim. 1994-1998 arasında Liberya Milli Takımı’nda da oynadım. Maceralı yolculuğum Türkiye’de sona erdi. Artık 32 yaşındayım ve hiçbir Türk kulübü beni istemiyor. Beşiktaş’ta forma giymeyi çok isterdim. Siyah beyaz renklerini çok seviyorum. Artık tek hayalim FIFA lisansı alıp menajer olmak. Ancak lisans için 500 bin dolar yatırmam gerekiyor. (Gülerek) Para biriktirmeye devam ediyorum” diyor.