Jaguar'ın dizaynının yapıldığı İngiltere'deki inovasyon merkezini inceleyen Ergün, sanal otomobil üreten aynı merkezden Türkiye'ye de kurmak istediklerini bildirdi 
 
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, ileri teknolojiye dayalı sanayi üretimlerine hız vermek için İngiltere'nin dünyaca ünlü inovasyon merkez WMG'nin (Warwick Manufacturing Group) bir benzerini Türkiye'ye kurmak istediklerini bildirdi. Jaguar'ın dizayn edildiği ve sahip olduğu yeni teknolojiyle sanal otomobil üretimlerinin yapıldığı merkezin Türkiye'de de kurulması halinde, yerli otomobil projesinin hız kazanacağı belirtildi. 
 
Ücretsiz danışmanlık 
 
Teknoloji yatırımlarını artırmak için seri temaslarda bulunan Ergün, İngiltere'de WMG ve IBM merkezlerini gezdi, işbirliği tekliflerinde bulundu. Ergün, Warwick Üniversitesi bünyesinde kurulan ve üniversite-sanayi işbirliğinin en güzel örnekleri arasında yer alan WMG merkezinin Direktörü Prof. Lord Bhattacharryca, kuruluş aşamasında Türkiye'ye her türlü danışmanlık desteğini ücretsiz vereceğini kendisine söylediğini bildirdi. 
 
5 teknolojik alanı var 
 
Ergün'ün Türkiye'de de benzerini kurmak istediği WMG bünyesinde;dijital teknoloji laboratuarı, üretim merkezi, otomotiv araştırmaları merkezi, dijital sağlık enstitüsü ve inovatif üretim araştırmalarından oluşan 5 ayrı bölüm bulunuyor. Merkez, tıp eğitimi için sanal kadavra teknolojisini geliştirdi. 3-D teknolojisiyle üretilen sanal insan bedeninde, joystick benzeri bir aletle, her türlü tıbbi operasyon gerçekleştirilebiliyor. Merkezde 3-D teknolojisiyle ayrıca sanal otomobil üretimi yapılıyor, bu otomobil üzerinde tasarım çalışmaları yapılıyor. Normalde bir araç, 30-40 prototip ürettikten sonra geliştirilirken, bu teknolojiyle birkaç prototip yetiyor.
 
Türk firmalarına çağrı 
 
Ergün, Türkiye'de de WMG benzeri bir merkez kurmak istediklerini belirtirken, "Bu tip inovasyon merkezleri kurmamız, teknoloji transferi açısından çok önemlidir. Ülkemizdeki firmalar da bizimle birlikte bu konuda sorumluluk üstlenmelidir. Hayal gücümüzü zorlayan fantastik projelerden bahsetmiyoruz. Birçok başarılı ve tanınmış büyük firmanın üzerinde çalıştıkları somut projeleri geliştirmek istiyoruz" dedi. 
 
IBM'ye ortaklık teklifi
 
IBM merkezini de ziyaret eden Ergün, Microsoft'tan sonra IBM yöneticilerini de Türkiye'de kurulacak bilişim vadisinde yatırım yapmaya çağırdı. IBM'e, "Yatırım üssünü Türkiye'ye taşıyın. Her türlü desteğe hazırız" diyen Ergün IBM ile Türkiye'de ortaklaşa Ar-Ge merkezi kurma üzerinde çalıştıklarını bildirdi.
 
Jaguar'ı dizayn eden merkez
 
Üniversite-sanayi işbirliğinin ilk örneklerinden olan WMG, İngiltere eski başbakanlarından Thatcher'in isteği üzerine kuruldu. Bağımsız bir şirket gibi çalışan merkezde teknolojik araştırmalar ve beceri geliştirici eylemler yapılıyor. Çin başta olmak üzere birçok ülkenin dev firmaları, bu merkezin faaliyetlerinden yararlanıyor. CEO'lar burada eğitiliyor. İngiltere sanayisini duraklamadan kurtarıp canlandıran, Jaguar'ı dizayn eden merkezin direktörü Bhattacharryca da ünlü bir isim. Halen İngiltere Başbakanı David Cameron'a danışmanlık yapan Bhattacharryca, Rusya Başbakanı Putin ile Güney Afrika ve Çin Devlet Başkan yardımcılarının hocası. 
 
bugün