Aydın Valiliği’nden sabah saatlerinde Aydın Büyükşehir Belediyesi'ne ulaşan yazı ile AYBA’nın evde sağlık hizmetleri sunan birimlerinin vatandaşlara enjeksiyon hizmeti veremeyeceği ve bu hizmeti durdurması gerektiği bildirildi. Bu yazı üzerine Aydın Büyükşehir Belediyesi bu hizmeti durdurma kararı aldı.

Başkan Özlem Çerçioğlu, “Biz her gün onlarca mahallemizde yüzlerce kişiye evinde enjeksiyon hizmeti veriyoruz. İl genelinde diplomalı 51 hemşiremiz ile enjeksiyon hizmeti veriyorduk. Gelen yazı üzerine vatandaşlarımıza verdiğimiz evde enjeksiyon hizmetini durduk. Ancak, onların bu hizmeti almalarını sağlamak için evlerinden alıp sağlık kuruluşuna taşıma hizmetimiz devam edecek. Biz bugüne kadar vatandaşlarımızı evlerinde ziyaret ederek bu hizmeti veriyorduk. Bu hizmete ihtiyaç duyan vatandaşımız evinden çıkmadan bu hizmeti alıyordu. Şimdi o vatandaşlarımız evinden kalkıp herhangi bir sağlık kuruluşuna ulaşmak zorunda. Biz vatandaşımıza kolaylık sağlamak için isteyen vatandaşımızı araçlarımızla evinden alıp enjeksiyon için herhangi bir sağlık kuruluşuna götürebiliriz. Bizim amacımız hizmet. Biz bir şekilde vatandaşımızın ihtiyacını gidemeye devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.


SAĞLIK İL MÜDÜRÜ: RUHSAT ALAMADILAR
Öt yandan konuyla alakalı olarak konuşan İl Sağlık Müdürü Fevzi Yavuzyılmaz, Büyükşehir Belediyesi’nin ruhsat almadan ‘Evde Sağlık Hizmeti’ni illegal olarak sunduğunu belirtti.

Fevzi Yavuzyılmaz “Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin illegal olarak hizmet verdiği Eve Sağlık Hizmeti'ni durdurması için daha önce yazı yazmıştık. Evde Sağlık Hizmeti veremezler. Evde Bakım Hizmeti kapsamında hastanın tıraşı, banyosu, öztemizliği yapılabilir. Evde Sağlık Hizmetleri iğne yapma, pansuman, serum takma gibi işlemlerdir. Bunlar için kişilerin şartları yerine getirip ruhsat alması gerekir. Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin bir yıl önce bu hizmetler için bize müracaatı oldu. Bu türlü şartlarını yerine getirip ruhsat alamadı ancak bu hizmetleri vermeye devam ediyordu. Bunun yasal olarak karşılığı sorumlular hakkında 1-3 yıl arası hapis cezasıdır. Aydın Valiliği aracılığıyla bu hizmetin yasal olmadığı ve sorumlular hakkında işlem başlatılacağına ilişkin Büyükşehir Belediyesi’ne yazı gönderdik. Ortada bir yasaklama yok. Zaten kanunen bu yaptıkları yasak” diye konuştu.

AK Parti Aydın İl Başkanlığı konu ile ilgili basın açıklaması yayımladı

Bugün vatandaşlarımızdan gelen telefonlar ve oluşturulmaya çalışılan algıdan sonra bu açıklamayı yapma gereği doğmuştur.
Malumunuz olduğu üzere AYBA ekipleri tarafından Karacasu’da bir hasta yapılan bir enjeksiyon sonucu sağlık sorunu yaşamış ve hastada kısmi felç olmuş bu da kamuoyuna yansımış idi.Bu olaydan sonra yapılan incelemelerde AYBA'nın sağlık hizmeti verme konusunda ruhsatı ve  yetkisi olmadığı yetkililerce tespit edilince AYBA'dan yasal eksikleri gidermesi istenmiş, gidermeyince de ruhsatsız ve yetkisiz olarak bu hizmeti vermesi olanaksız hale gelmiştir. 

Ruhsatsız ve yetkisiz kişiler tarafından sağlık hizmeti verilmesi ilgili kanunda suç olarak tanımlanmış ve karşılığında hapis cezası vardır. Sağlık hizmetinin acil durumlar dışında ruhsatsız bir yerde verilmesinin suç olduğu açıktır. Bu hizmeti vermeye kalkarsanız, ceza alırsınız. Acil durumlar dışında kısmını özellikle belirtmek istiyoruz. Acil yardım gelene kadar sağlıkçı yada ilk yardım sertifikası olan kişiler ilk müdahaleyi yapar bu durumlar dışında sağlık hizmeti ruhsat sahibi kişiler ve yetkili kişiler tarafından verilebilir.

Bu hizmeti veren bir çok Belediye vardır.Ancak hepsi bu hizmeti ruhsatlı ve yetkili kişiler ile ve genelde Sağlık Bakanlığı ile işbirliği halinde gerçekleştirmektedir.

Maalesef Aydın BŞB bünyesindeki AYBA ile ilgili olarak yetkililer mevzuata ve insan sağlığına uygun hizmet vermek için eksiklerini gidermek yerine bu hizmeti vermeyi durdurduklarını açıklamışlardır.Ve yine maalesef verdikleri hizmeti mevzuata uygun olarak yerine getirmek yerine hizmet verdikleri vatandaşlarımıza telefon ederek bundan sonra evde sağlık hizmeti veremeyeceklerini , hükümet tarafından engellendiklerini söylemektedirler.Bunun en kısa tanımı, kendi beceriksizliklerini başkalarını suçlayarak örtme girişimidir.

Bu görevi ruhsatlı ve yetkili kişilerce yürüten Sağlık Bakanlığı'nın Evde Sağlık Hizmetleri İletişim Merkezinin telefonu “444 38 33 – 444 EV DE” dir.
Bu birim Aydın genelinde 33 araç ve 130'un üzerinde yetkili personel ile hizmet vermektedir.
Her gün saat 20.00'a kadar aktif olarak görev yapan bakanlığa bağlı ekiplerin günlük hizmet verdikleri kişi sayısı 300-350 arası değişmektedir.
Hafta sonu dahil olmak üzere bu hizmet verilmektedir.Hiç bir vatandaşımızın mağdur olmaması için yetkililerin gerekeni yapacağına inanıyoruz.

Aydınpost ANDROID'de TIKLA İNDİR!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA İNDİR!