Gümrüklerde bir şok daha... Rüşvet suçlamasıyla tutuklanan Lütfi Ekinci'nin yerine 6 ay önce atanan İstanbul Gümrük Başmüdürü Tevfik Usta da hayali ihracat soruşturmasında ifade vermiş. Yeni müdür Usta iddiaları reddetti.

İstanbul gümrüklerinde mayıs ayında 45 kişinin tutuklandığı 'hayali ihracat' operasyonundan çarpıcı detaylar...

Gümrüklere yönelik ocak ayında yapılan rüşvet operasyonunda İstanbul Gümrük Başmüdürü Lütfi Ekinci de tutuklanmıştı. Ekinci'nin yerine yaklaşık 6 ay önce İstanbul Gümrükler Başmüdürlüğü görevine Tevfik Usta atanmıştı. Usta'nın da 'hayali ihracat' soruşturması kapsamında şüpheli olarak ifadesinin alındığı ortaya çıktı.

ANKARA'YA UZANDI

Hayali ihracatların olduğu dönemde Ambarlı Gümrük Müdürlüğü görevini yürüttüğü öğrenilen Nihat Kınık da ifade verdi. İki isme hayali ihracatla suçlanan firma görevlileri ile dinlemelere takılan görüşmeler, memurların görüşmeleri soruldu. Usta ve Kınık'ın ise gümrükle iş yapan her kesimden kişilerle konuştuklarını, bunun da normal bir durum olduğunu söylediği öğrenildi.

Öte yandan soruşturmayı yürüten Büyükçekmece ve Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılıkları deliller ışığında soruşturmayı Ankara'ya kaydırdı. Belgelerde hayali ihracat zanlılarıyla Ankara'da görev yapan bazı üst düzey gümrük görevlilerinin yakın ilişkilerini gösteren delillerin olduğu iddia ediliyor.

BÜROKRATLARI UÇURMUŞLAR

Ankara'da görev yapan, yolsuzluğa konu olan dönemde görevi 'kaçakçılığı önlemek' olan bazı üst düzey isimler ve ailelerine, şüpheliler tarafından çok sayıda uçak bileti alındığı tespit edildi. Uçuşlar ağırlıklı olarak tatil yöreleri ve Avrupa ülkelerine yönelik. Bazı bürokratların da zanlılarla Boğaz'daki lüks restoranlarda çekilmiş fotoğraflarına ulaşıldı.

ÖZEL DOSYA HAZIRLANDI

Büyükçekmece Savcısı Mustafa Kemal Gül olayın Ankara bağlantılarının aydınlatılması için özel dosya açtı. Dosya Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilecek.

Haftaya olur mu hacı

2010 ila 2011 yılının Mayıs ayına kadar 933 milyon TL'lik hayali ihracatın gerçekleştirildiği, devletten 55 milyon TL KDV iadesinin alındığı bilgisi dosyada yer alıyor. Hayali ihracatçılar ile gümrük memurları arasındaki görüşmelere ilişkin kayıtlar için de ayrı bir dosya açıldı.

9 Mart 2011'de zanlı H.G. ile gümrük memuru M.Y.'nin yaptığı bir görüşme şöyle:
M.Y.: O firmada sonunda kazık attı bize. Kesmiş, ödeme yapmayacağız demişler. Hiç uğraşmadan belli bir oranı veriyorlardı. 0.25 veriyorlardı. Onu da kesmişler.

H.G.: Sen şimdi bu malı muayene ettin tutmadı.

M.Y.: Tutmayınca hepimize sıkıntı.

H.G.: Nasıl işler yaramaz bir şey yok.

M.Y.: Bir şey kalmıyor işte.

H.G.: Yine mi kalmıyor?

M.Y.: Sizin o 18'likler olmasa cepten gidecek. Sizin 18'liklerle nefes alıyoruz. Haftada 4 milyon dolarlık iş yapmıyorsun seninkiler dahil. Şimdi o firma var. O firmayı düştüğün zaman 4,5 de hadi. 4 milyon dolara denk geliyor. Ortalama yüzde 7 aldığını düşün. 28 bin dolar yapıyor. 20 bini zaten kendine ayırıyorsun. Kaldı 8 bin. B.'ye vermen lazım, bazen O. imzalıyor evrakları, e müdür var, müdür muavini var, kolcular var.

H.G.: Sen ödeme isteyeceksin, sana haftaya çarşamba günü

M.Y.: Bir hafta olur mu hacı ne yapıyorsun?

H.G.:Bu hafta çeklerim var. Çarşamba günü en geç öderim.