Yeni Kabine ilk kez dün toplanırken uluslararası haber ajansları Ekonomi ve Dışişleri Bakanları"na özel ilgi gösterdi. Reuters ve AP ajansları özellikle yeni Ekonomi Bakanı Ali Babacan"ı tarif ederken “Türk ekonomisinin yeni Çar"ı” tabirini kullandı. Yunan basınında Babacan"ın Başbakan yardımcılığına yükseltildiği ve 2002-2007 yıllarında aynı bakanlıkta başarılı bir dönem geçirdiği yazıldı. Yunan To Vima gazetesi, Türkiye ekonomisinin durgunluğa hazırlandığı bir dönemde Babacan"ın ekonominin gerçek "Çarı" olacağı ifadesine yer verdi.

Kabinede yapılan revizyon sonrasında ekonomi patronluğuna getirilen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan"a bağlı olacak kurumlar da belli oldu.

Ekonomik konularda genel koordinasyonu sağlamla görevli olan Babacan"a Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu ve bankalar bağlı olacak.

Bu arada Babacan, yeni görevindeki ilk gezisini Brüksel"e yapıyor. Hazine Müsteşarlığı"ndan yapılan açıklamaya göre, Ali Babacan, bugün Brüksel"de Avrupa Birliği Ekonomik ve Mali İşler Konseyi ile aday ülkeler arasında düzenlenecek olan Ekonomi ve Maliye Bakanları Diyalog Toplantısı"na katılacak.

Düzenlenecek olan toplantıda Avrupa Birliği"ne aday ülkelerin Ekonomik, Parasal ve Mali İstatistikler Eylem Planı"na ilişkin İlerleme Raporları incelenecek.

TÜİK Cevdet Yılmaz"a bağlandı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığı"nda dün toplanan Bakanlar Kurulu"nda Devlet Bakanlıkları"nın görev dağılımı yeniden belirlendi. Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz"a Doğu Anadolu Projesi (DAP) Konya Ovası Projesi (KOP) Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı ve Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı bağlanırken Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, yurtdışı müteahhitlik, mühendislik ve müşavirlik hizmetlerinin koordinasyonunu sağlayacak. Dış Ticaret Müsteşarlığı da Çağlayan"a bağlı olacak. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı da İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Koordinasyon Kurulu başkanlığını yapacak. Toplu iş görüşmelerinin koordinasyonunu sağlayacak. Gümrük Müsteşarlığı, Devlet Personel Başkanlığı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü ve Tanıtma Fonu Kurulu Sekreterliği Yazıcı"ya bağlı olacak.