Bilişim sistemleri kullanan kamu kurumlarının, doğal afet, sabotaj ve felaketlere karşı aldıkları en kritik önlem olan 'ikinci merkezde yedekleme' giderek genişliyor.

Adalet Bakanlığı'nın çok ödüllü Ulusal Yargı Ağı da 'yedekleme ' kervanına katıldı

Bilişim sistemlerini kullanan devlet kurumları olası felaketlere ve doğal afetlere karşı 'ikinci bir merkez'de yedekleme yoluna giderek bu sistemleri garanti altına alıyor. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yedeklediği bilişim sistemlerinin ardından, Adalet Bakanlığı'nın çok ödüllü Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) de, 'yedekleme' kervanına katılan son halka oldu.

ACİL DURUM MERKEZİ

Milyonlarca adli işlem ve yazışmanın tek tuşla takibini sağlayan, Türkiye'nin en gelişmiş elektronik sistemi UYAP, olası risklere karşı çifte güvenceye alınarak iki ayrı noktada yedeklendi.

GİZLİ BİR NOKTADA

Felaketlere karşı 'yedekleme' önlemi konusunda en büyük adımı Adalet Bakanlığı attı. Uluslararası birçok ödül kazanan UYAP sistemi, iki ayrı noktada birden yedeklendi ve geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen felaket senaryosu tatbikatından yüzünün akıyla çıktı. Sistemin sahibi ve işletmecisi olan Adalet Bakanlığı, bir süredir yürüttüğü 'ana sistemin yedeklenmesi' çalışmalarını tamamladı ve UYAP için koruma kalkanları oluşturdu.

Yedeklenen ana sistemin biri TÜRKSAT'ın Ankara Gölbaşı'ndaki tesislerinde, diğeri ise yerini sadece birkaç kişinin bildiği gizli bir noktada kuruldu.

SENARYO UYGULANDI

Bakanlık Bilgi İşlem Dairesi, doğal afet, yangın, sabotaj ve hacker saldırıları gibi riskleri dikkate alarak felaket senaryosunu uygulamaya koydu. Riskin gerçeleştiği varsayımı ile UYAP'ın ana sistemini kapatan Bakanlık, TÜRKSAT'ın Gölbaşı tesislerinde kurulan yedeklenmiş sitemi devreye soktu. Felaket tatbikatı herhangi bir sıkıntı yaşanmadan tamamlandı ve UYAP'ın yedeklenmiş üniteleri sınavdan tam not aldı.

UYAP'IN KAPILARI AKŞAM İÇİN AÇILDI

ADALET Bakanlığı, UYAP'ın ana kumanda merkezinin kapılarını AKŞAM'a açtı. Türkiye genelinde bin 200 adli merkeze fiber kablolarla ve noktadan noktaya bağlantılarla ulaşan UYAP'ta bin 400'ün üzerinde personel çalışıyor.

Projesi 2008'de tamamlanan UYAP, adli kurum ve kuruluşların yanı sıra emniyet, tapu-kadastro, jandarma gibi 39 devlet kurumlarıyla bağlantılı. Bu kurumlarla yapılan her türlü bilgi alışverişi ve yazışma da yine UYAP üzerinden gerçekleştiriliyor. Sistemden avukatlarla bilrikte 40 bine yakın e-imza sahibi adli çalışan faydalanabiliyor. UYAP'ın devreye girmesiyle birlikte posta masrafı, kırtasiye gibi harcamaların asgariye indiğini iki yıllık tasarrufun 700 milyon euro civarında olduğunu ifade etti. Sisteme vatandaşlar da TC kimlik numaralarıyla kaydolabiliyor. Kimlik numaralarını 'abone' yazarak 4060'a gönderen cep telefonu kullanıcıları, kendileri hakkında açılan davalar, duruşma tarihleri gibi dosya kapak bilgilerine mesaj başına bir TL karşılığında cep telefonlarına gönderilen kısa mesajlarla ulaşabiliyor. (Akşam)