Experian’ın Türkiye ve Orta Doğu’dan sorumlu Ülke Müdürü Cenker Özhelvacı, kurumları bu alana yatırımda geç kalmamaları konusunda uyarıyor. Kredi hacmine göre Türkiye’deki en büyük on bankadan sekizine ve dört büyük telekomünikasyon şirketine hizmet verdiklerini ifade eden Özhelvacı, özellikle müşteri yönetimi ile ilgili sistemlerin gelişmesinin verimlilik artışına çok büyük katkı sağladığını söyledi.

Müşteri portföyünü objektif ve verimli bir biçimde yönetmek isteyen her sektörden her kurumun öncelikle maruz kaldığı riskleri ölçmeye ihtiyaç duyacağını dile getiren Özhelvacı, “Finansın yanı sıra, kredi riski ile en yoğun karşılaştığımız sektör telekomünikasyon. Aslında telekomünikasyon şirketlerinin akıllı telefon kampanyaları ya da taahhütlü sundukları hizmetler finans kuruluşlarının sunduğu kredilerden çok da farklı değil. Müşterinin faturalarını ödeme riskinin olduğu her yerde kredi riski var diyebiliriz. Telefon, elektrik, su, doğalgaz, internet, televizyon gibi hizmetlerin faturaları da hizmet sağlayıcı kurumlar için bir risk oluşturuyor. İşte biz de tam burada devreye giriyoruz” diye konuştu.

MÜŞTERİNİN DEĞERİ ARTIK ÇOK FARKLI
Özhelvacı, global durgunluğun getirdiği yepyeni bir bakış açısı olduğunu, artık kurumlar için müşterilerin apayrı bir değer ifade ettiğini de belirtti. Özhelvacı’ya göre, bu nedenle bugün Türkiye’de hem bankacılık hem de telekomünikasyon sektöründe eldeki müşteri, eskiye oranla daha hassas yönetilmesi gereken önemli bir değer halini almış durumda. Özhelvacı, Experian olarak kurumlar için kredi risklerini hesaplamalarına, hesapladıktan sonra çıkan karara göre aksiyon almalarına, müşterilerini yönetmelerine ve hatta müşteri kabulü, tahsilat ve sahteciliği önlemeye kadar tüm müşteri yaşam döngüsüne yönelik yazılım ve danışmanlık hizmeti sunduklarını söyledi.

Çeşitli sektörlerde müşteri yönetimi konusunda artan bir farkındalık olduğunu da ifade eden Cenker Özhelvacı, “Doğru zamanda doğru yatırımları yapan kurumlar, bu engeli kolay aştılar. Ancak gözlemlediğimiz kadarıyla bu yatırımları yapmakta geç kalan kuruluşlar şu anda kaynaklarını sorunlu müşterileri yönetmeye ayırmış durumdalar” dedi.
radikal