Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'da (İMKB) bu seviyelerde bir balon oluştuğunun görüldüğünü belirterek, ''Hala para kazanılabilir ama küçük yatırımcının dikkatli olması gerekir'' dedi.

Toğuç, piyasalarda haftaya ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, İMKB'nin, beklentilerin üzerinde rekor kırmaya devam ettiğini hatırlattı.

G-20 toplantısından net bir sonuç çıkmadığını ifade eden Toğuç, cari açığı ve fazlası olan ülkeler için hedef bir seviye verilmediğini söyledi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın açıklamalarının da Türkiye'ye para girişine herhangi bir vergi getirilmeyeceği yolunda olduğunu anımsatan Toğuç, cari açığın kısa vadede sıcak para ile fonlanmaya devam edeceğini belirtildiğini hatırlattı.

Toğuç, şöyle devam etti:

''Bu da demektir ki Türkiye tobin vergisini düşünmüyor. Eğer ABD para basmaya devam ederse sıcak para akışı devam edecek. Bunu da FED'in toplantısı sonucunda göreceğiz. Çin bir sürpriz yapıp Yuan'ın değerini artırmaya başlarsa, bu da doları da destekler ve fiyatının arttığını görürüz ve piyasalarda yeniden bir fiyatlama süreci olabilir. FED para basmaya devam edecekse ve bu parayı birden bire piyasalara verirse tabii ki gelişmekte olan ülkelere para girmeye devam eder.''

Dünyada kur savaşları olurken ve hala çözüme bağlanmamışken, G-20'nin kasım ayındaki toplantısını görmek gerektiğini belirten Toğuç, ''Bu seviyelerde hakikaten bir balon oluştuğunu görüyoruz. Gelişmekte olan ekonomilerde balona doğru gidildiğini düşünüyorum. Hala para kazanılabilir ama küçük yatırımcının dikkatli olması gerekir'' yorumunda bulundu.

Dövize ilişkin ise Toğuç, ''Sıcak para girişi devam ettiği sürece TL değerlenmeye devam ediyor'' dedi.

A.A.