Özdinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşanılan küresel krizin, dünyanın bir çok ülkesini olduğu kadar, Türkiye'yi de etkilemeye başladığını, bu durumun küçük yatırımcılar için altının yine çok önemli bir yatırım aracı olduğunu ortaya koyduğunu ifade etti.

Altının, 2008 yılının ilk 9 aylık döneminde yatırımcısına getirisinin yüzde 50 civarında olduğuna işaret eden Özdinç, ''Şu anda, altının bir kilosu 39 bin YTL. 22 ayar altının bir gramının satış fiyatı ise 38 YTL. Bu fiyat, normal. Yakın bir dönemde, altında ani bir düşüş beklemiyoruz. Küçük yatırımcıların bu konuda rahat olması gerekir'' diye konuştu.

Özellikle, dünyada yaşanılan ekonomik gelişmeler ve bu gelişmelere paralel olarak, petrol fiyatlarının düşmesinin altın fiyatlarının biraz gerilemesine neden olduğuna dikkati çeken Özdinç, şöyle konuştu:

''Son günlerde, dolardaki ani yükseliş, yatırımcısını sevindirmiş olmasına karşın, bunun istikrarlı olmayacağını düşünüyorum. Dövizdeki ani çıkış ve yükselişler, özellikle küçük yatırımcılar için güvenli değil. Buna karşılık altın, diğer yatırım araçlarına oranla, yatırımcılar için daha güvenli bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. Daha önceki dönemlerde olduğu gibi, son yaşanan ekonomik gelişmeler de yine altının önemini bir kez daha ortaya koymuş oldu.''

Altına yatırım yapmış olan küçük yatırımcılar için herhangi bir olumsuz durumun söz konusu olamayacağına işaret eden Özdinç, şöyle konuştu:

''Altın, her zaman için dünyanın en güvenilir yatırım aracıdır. Dünyada yaşanılan tüm sıkıntılı dönemlerde, bunun böyle olduğunu görüyoruz. Son ekonomik gelişmeler de yine özellikle altına yatırım yapan küçük yatırımcıları üzmedi. Bu konuda yeter ki bilinçli hareket edelim. Altın, 2008 yılının 9 aylık döneminde, yatırımcısına yüzde 50 kazandırdı. Bu az bir rakam değil. Dövizdeki ani yükselişe bakarak, altın yerine dövizin tercih edilmemesi gerekir.

Döviz, altın kadar istikrarlı bir yatırım aracı değil. Ani çıkış ve yükselişler, büyük sıkıntılara neden olabilir. Altın, ne yanar, ne eskir. Dünyanın neresine giderseniz gidin gerçek değerini korur. Ayrıca, altın stoku tüm ülkeler için en büyük zenginlik kaynağıdır. Bu anlamda, vatandaşın elindeki altın da en büyük zenginliğimizdir. Şu anda, yatırımlarını altın olarak değerlendiren küçük yatırımcıların, gelişmeler karşısında paniğe kapılmaması ve bekleyişte kalmaları gerekir. Bu arada, altın fiyatlarındaki son düşüşün de geçici olduğunu, çok yakın bir zamanda, altın fiyatlarının yeniden istikrarlı bir çıkış yakalayacağını düşünüyorum.''

Özdinç, altının Türk toplumunun geleneksel yatırım aracı olduğunu, altına yatırım yapanların hiç bir zaman sıkıntı yaşamadığını da sözlerine ekledi.



AA