Gölcük"te ele geçen belgeye göre darbeciler Deniz Kuvvetleri Komutanı Yiğit, Donanma Komutanı Bilgel ile emekli Oramiral Ataç"ı Yassıada"ya sürgüne göndermeyi planlamış.

Deniz Kuvvetleri"ndeki şantaj ve casusluk soruşturmasını yürüten İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Fikret Seçen"in üç gün önce Gölcük"teki Donanma Komutanlığı"nda yaptığı aramada ele geçirilen 10 çuval dolusu belgenin, Balyoz Darbe Planı"nın devamı nitelikte olduğu ortaya çıktı. Belgeler arasında isimlerinin karşısına eksi işareti konan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Metin Ataç ile Donanma Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel"in sürgün edilerek Yassıada"daki cezaevine gönderilmesinin planlandığı, bazı generallerin karşısına ise artı işareti konduğu öğrenildi.

Genelkurmay"dan görevli bir albay nezaretinde İstanbul Emniyeti"nde kayıtaltına alınan belgelerin önemli bir bölümü Refahyol Hükümeti"nin istifasına neden olan 28 Şubat sürecine ilişkin. Bu döneme ait çok sayıda ses kaydı, görüntü kaseti ve belge nedeniyle 28 Şubat"a ilişkin yeni bir soruşturmanın gündeme gelebileceği belirtildi.

Kafes ve Balyoz"un devamı

İstanbul Emniyet Müdürlüğü"ne bir deniz subayının gönderdiği ihbar maili üzerine harekete geçen İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Fikret Seçen tarafından Gölcük Donanma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü"nde görevde olan bir binbaşının odasında arama yapılmıştı. Aramada gizli bölmede “imha edileceği” iddia edilen 10 çuval belge ele geçirilmişti. Soruşturma kapsamında çuvallar içinde yer alan belgeler üzerinde yapılan incelemelerde Kafes ve Balyoz Darbe Planı"nın devamı olan belgeler bulundu.

Komutanlara eksi işareti ve sürgün

5-7 Mart 2003 tarihinde 1"inci Ordu Komutanlığı"nda hazırlandığı iddia edilen 196 subayın yargılanmasına neden olan “Balyoz Harekat Planı”na ilişkin ele geçen yeni belgelerde sürgün edilecek askerî yetkililerin de yer aldığı liste ele geçirildi.

Listenin başında eksi işareti konulan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Metin Ataç ve Donanma Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel"in sürgün edilerek, Yassıada"daki cezaevine gönderilmesi planlanmış. Casusluk ve şantaj soruşturma kapsamında ele geçen bu belgelerin Kafes ve Balyoz Planı soruşturmasına bakan savcılara gönderileceği öğrenildi.

Çuvallardan 28 Şubat çıktı

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Şube"de Genelkurmay Başkanlığı"ndan görevli bir albay nezaretinde açılan çuvallarda, VHS kasetleri, yüzlerce ufak mikro kaset, 54 DVD, gizli çekimlerin yer ve ses kayıtları bulundu. Kaset içeriklerinin özellikle Refahyol Hükümeti"nin istifasına neden olan 28 Şubat"a ait olduğu öğrenildi. VHS kasetlerinde “Erbakan”, “Esat Coşan” gibi çok sayıda kişinin konuşması yer alıyor.

Yeni soruşturma başlayabilir

Ele geçen kasetlerde “irticai gruplar” diye nitelendirilen kişilere ait gizli çekimler de var. 1997 ve 1998 yıllarını kapsayan 28 Şubat"a ait bilgi ve belgelerle ilgili gerek duyulması halinde yeni bir soruşturmanın başlatılmasının söz konusu olabileceği belirtildi. Çuvallarda yer alan yeni olduğu belirtilen mühimmat listeleri ile ilgili rokilerde belirtilen yerlerde kazı çalışmasının yapılabileceği de iddia edildi.

Çuvallardan Çiçek"e talimat da çıktı

Gölcük"teki Donanma Komutanlığı"nda yapılan aramalarda Albay Dursun Çiçek"e “İrticayla Mücadele Eylem Planı”nı hazırlaması için verilen talimatın da ele geçirildiği iddia edildi. Binbaşı K.Y."nin komutanlıktaki odasında bulunduğu belirtilen dokuz çuval belge arasındaki el yazısının bir oramiralin emriyle yazıldığı öne sürüldü.

İrticayla Mücadele Eylem Planı, o dönem Genelkurmay 3. Bilgi Destek Şube Müdürlüğü"nün başında bulunan Kurmay Albay Dursun Çiçek tarafından Genelkurmay Karargahı"nda hazırlanmıştı. Taraf"ın 12 Haziran 2009"da belgeyi yayımlamasının ardından Ergenekon savcıları soruşturma başlatmıştı. Soruşturmanın ardından tutuklanan Albay Dursun Çiçek Hasdal Cezaevi"ne konmuştu. Ergenekon kapsamında hazırlanan iddianamede Çiçek, “darbeye teşebbüs”le suçlandı. Silivri"de devam eden davada Çiçek, eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve İstek Vakfı"nın kurucusu Bedrettin Dalan"la birlikte yargılanıyor. İstek Vakfı"nın Poyrazköy arazisinde yapılan kazıda çok sayıda mühimmat bulunmuştu. Donanma Komutanlığı"nda ele geçen yeni krokide Poyrazköy"de bir alanın işaretli olduğu iddia ediliyor.