16 yaşında cezaevinde tanıştığı ve kendisine yepyeni bir dünyanın kapılarını aralayan Nazım Hikmet sayesinde resim yeteneğini fark eden ve günümüzün önemli yazar ve ressamlarından İbrahim Balaban'nın 'Balaban Baskı Resimleri' sergisi açıldı. Corpus Galeri'nin ev sahipliği yaptığı sergi açılışına gelen 97 yaşındaki ressam ve eserleri büyük ilgi gördü.

KONU BİR ÖZDÜR, HER ÖZ KENDİ KABUĞUNU YAPAR



“Sanat yaşantının izdüşümüdür. Konu bir özdür, her öz kendi kabuğunu yapar” kuramını ortaya koyan ve sanatını bu kuram üzerine oturtan İbrahim Balaban'ın 'Balaban Baskı Resimleri' sergisi 18 Ağustos'a kadar Astoria'daki Corpus Galeri'de görülebilir.

İKİ BİNDEN FAZLA TABLO ÜRETTİ



1921'de Bursa'da dünyaya gelen İbrahim Balaban 16 yaşında cezaevi ile tanıştı. Hapis yattığı dönemde Bursa Cezaevi'nde kendisinden 20 yaş büyük olan Nazım Hikmet ile tanıştı. Onun desteği ve ilgisi sayesinde resim yeteneği ortaya çıktı ve gelişti. Ressam, 7 yıl süren Nazım Hikmet'li günlerini ileri yıllarda yazdığı Şair Baba ve Damdakiler kitabında anlattı.

Nazım Hikmet de, onun “Bahar” adlı tablosundan etkilenerek “İbrahim Balaban'ın Bahar Tablosu Üstüne” adlı şiiri ile “Mahpushane Kapısı” ve “Harman” tabloları için birer şiir yazdı. İbrahim Balaban da dostuna duyduğu derin sevgiyi oğullarına verdiği Nazım ve Hikmet isimleriyle gösterir.

İlk sergisini 1953'te İstanbul'da, Fransız Kültür Merkezi'nde açan Balaban, bugüne kadar iki binden fazla tablo ve bunun birkaç katı desen üretti. Yazarlık da yapan İbrahim Balaban'ın yayınlanmış 11 adet kitabı bulunuyor. Yazarın resimleri ve sanatı üzerine de bugüne kadar pek çok kitap da kaleme alındı.