Özellikle AVM'lerin cirolarında büyük düşüşlere neden olan sigara yasağı 19 Mayıs'ta artık her yerde geçerli olacak. Peki yasada bir yumuşama olacak mı? AMPD Başkan Yardımcısı Servet Topaloğlu mevcut durumu Gazeteport'a değerlendirdi.


AMPD Başkanı Topaloğlu, sigara yasağıyla birlikte haksız rekabet ortamı oluşturulduğunu ifade etti.

19 Mayıs 2008'de yürürlüğe giren kapalı alanlarla sigara içme yasağı kuşkusuz en çok alışveriş merkezlerini vurdu.

Yasaktan ciroları neredeyse yarı yarıya düşen AVM'ler müşteri çekmek için türlü promosyonlar yapsa da sigara tiryakileri alışveriş için cadde mağazalarını tercih ediyor.

Alışveriş Merkezleri Perakendecileri (AMPD) Başkan Yardımcısı Servet Topaloğlu, 'ENVER' projesi kapsamında düzenlenen basın toplantısında sigara yasağı ile ilgili olarak Gazeteport'a açıklamalarda bulundu.

'HAKSIZ REKABET YARATTI'
Sigara yasağının sektörde haksız rekabet yarattığını ifade eden Topaloğlu şöyle konuştu:

"Sigara yasağı hiç kuşkusuz sektörde haksız rekabeti beraberinde getirdi. Bu doğru bir uygulama değil. Avrupa'da bazı ülkeler bu konuyla ilgili geri adım atmaya başladı. Sigara içenlere de, içmeyenlere de saygı göstermek gerektiğine inanıyorum. Sektörlere daha fazla zarar vermeden bu sorunu çözmek lazım. AVM'lerin şu anda zor durumda olmasının tek nedeni sigara yasağı. Sigara içen bir insan alışverişini cadde mağazalarından yapmaya başlayınca haksız rekabet ortmı doğdu. 19 Mayıs'tan önce konuyla ilgili mutlaka yeni bir düzenleme yapılacağına inanıyorum."

'İSTANBUL HENÜZ DOYMADI'
İstanbul'un henüz Alışveriş merkezine doymadığını kaydeden Servet Topaloğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye halen yeni alışveriş merkezlerini kaldıracak durumda. Yeni yatırımlar yapılmadan önce fark yaratacak ve rekabete dahil olabiliecek projelerin ortaya çıkması gerekiyor. 2007 ve 2008'in ilk yarısı AVM'ler açısından iyi geçmişti ancak şimdiki koşullarda fark yaratamayacak bir yatırım ilerde büyük problemler yaşayabilir. İstanbul henüz AVM'ye doymadı. Yeni, ancak fark yaratan yatırımlara halen ihtiyaç var."

'ENVER' PROJESİ
AMPD Başkanı Nuşin Oral ise, Enerji Bakanlığı ile AMPD'nin Enerji Verimliliği (ENVER) projesinde ortak çalışma başlattığını söyledi.

Mevcut projede mağazalar enerji tasarruflu ampuller kullanacak, AVM'lerin yürüyen merdivenleri de artık sensörlü çalışacak. Oral, ENVER projesi kapsamında yılda 300 milyon TL tasarruf edileceğini ifade etti.

GAZETEPORT