Bakanlar Kurulu, ihaleyi kazanan yatırımcının yaptığı harcamaları dikkate alarak karar verecek.

Özelleştirilen kuruluşlarla ilgili yargı tarafından verilen iptal kararlarında son sözü Bakanlar Kurulu verecek. Meclis Genel Kurulu'nda BDDK ile TMSF'nin başkan ve üyelerinin görev süresini 5+5 olarak düzenleyen yasa teklifi ele alındı. Teklifin görüşmelerinde AKP grubu tarafından bir önerge verildi.

Akşam gazetesinin haberine göre haberine göre özelleştirilen ve devir-teslim işlemleri tamamlanan kuruluşlar konusunda yargı iptal kararı verirse kabine bundan sonraki süreci belirleyecek. Bakanlar Kurulu, ihaleyi kazanan ve devir işlemlerini tamamlayan yatırımcının harcamalarını dikkate alarak iptal kararını uygulamayabilecek.

- Kabul edilen tasarıyla BDDK, TMSF, Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu Başkan ve üyelerinin 6 yıl olan görev süresi 5 yıla indiriliyor, ayrıca bir defalığına tekrar aynı göreve atanmalarına olanak tanınıyor. Bu şekilde atananlar, yerine atandıklarının görev süresini tamamlayacak.

- Görev süresi dolan BDDK Başkan ve üyelerine, denetledikleri bankalarda 2 yıl boyunca çalışmama yasağına paralel olarak 2 yıl maaş ödenecek.

- Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte görevde bulunan Kurul ve Fon Kurulu Başkan ve üyelerinin üyelikleri, görev süresinin sonuna kadar devam edecek.

- Doğal afetler nedeniyle zarar gören çiftçilerin özelleştirme kapsam ve programındaki kuruluşlara olan borçlarının yeniden yapılanması, ertelenmesi veya vadelendirilmesi konusunda Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

KURUL KARARLARI DA YARGI DENETİMİNE TABİ

- Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, benzer kararların önceki hükümetler tarafından da alındığını kaydederek, Bakanlar Kurulu kararlarının da zaten yargı denetimine açık olduğunu söyledi.

- AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli de, bazı özelleştirmelerde yargı tarafından verilen iptal kararının devir yapıldıktan çok sonra çıktığını vurgularken, Mesut

Yılmaz'ın başbakanlığı sırasında buna benzer bir yasa çıkarıldığını bildirdi.

- MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı ise Seydişehir Alüminyum tesislerini örnek gösterdi. Buranın özelleştirilmesi konusunda yargının iptal kararı verdiğini ancak bunun uygulanmadığını anlatan Kalaycı, bu düzenlemeyle verilen iptal kararının ortadan kalkabileceğinin altını çizdi.