Cep telefonundan karşıdaki kişiye "salak" şeklinde mesaj atan kişi Yargıtay tarafından suçlu sayıldı. Konu ile ilgili bir kişi karşı tarafından kendisine ‘hahahha salak' şeklinde mesaj gelmesinin üzerine hakarete maruz kaldığını ifade ederek mahkemeye başvurdu. Bunun üzerine Cumhuriyet Savcısı tarafından hazırlanan iddianame sonucunda kişinin "salak" kelimesi ile yazdığı mesaj ‘Sesli, yazılı veya görüntülü bir ileti ile hakaret' suçundan 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açtığı öğrenildi. 

MAHKEMEDEN KARAR ÇIKTI! 

Mahkeme tarafından alınan karar ile birlikte sanığın beraat edilmesine hükmettiği ifade edilirken Cumhuriyet savcısı bu karara itiraz etti. Yargıtay 4. Ceza Dairesi tarafından "salak" kelimesinin hakaret sayıldığı ifade edilirken “SMS ile mağdura atılan ‘Salak' şeklindeki sözün, muhatabın onur, şeref ve saygınlığını rencide edecek nitelikte olduğu ve hakaret suçunu oluşturduğu gözetilmeden, yasal ve yerinde olmayan gerekçeyle beraat kararı verilmesi yasaya aykırıdır. Kararın bozulmasına oy birliği ile hükmedilmiştir” ifadelerine yer verildi. 

Bunun üzerine beraat kararının "salak" kelimesinin hakaret sayılmasının üzerine bozulduğu ifade edilerek nedeni ile Türk Ceza Kanunu'nun 125. Maddesinden söz edildi. 

KONUYA İLİŞKİN MADDE AÇIKLANDI! 

Hakaret sayılmasının nedeni olarak Türk Ceza Kanunu'nun 125. maddesi, “Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi halinde de aynı cezaya hükmolunur.” ifadeler ile öğrenildi. 

Bu nedenle de 18-70 yaş aralığında telefon kullanan vatandaşlara bu tür hakaret sayılabilecek olan mesajların atılmaması konusunda uyarılarda bulunuldu. Yargıtay tarafından alınan bu karar sonucunda vatandaşların mesajlaşma sonucunda dikkat etmesi gereken konularına değinildi.