ŞU ana kadar yaklaşık 30 bin çocuğun hayatını kaybettiği Somali’de çocukların daha fazla ölmemesi için Türkiye adeta seferber oldu. İHH, Kimse Yok mu, Cansuyu, Yeryüzü Doktorları, Diyanet Vakfı, İBB ve Yardımeli Derneği bölgede yoğun çalışma yürütürken Ak Partili Milletvekilleri de incelmelerde bulundu. Kenya’daki Dadaap Kampı’na sığınan kadın ve çocukları kampın girişinde çocuk hastalıkları uzmanı olan Adıyaman Milletvekili Murtaza Yetiş karşıladı. Elleri ile çocuklara su içiren Yetiş daha sonra tek tek çocukları muayene etti. Düzce Milletvekili İbrahim Korkmaz da İHH ile bölgede incelemeler de bulunarak çalışmalara destek verdi.
 
Susuzluktan kavruluyorlar
 
STAR açlığın ve kıtlığın kol gezdiği Doğu Afrika’da milyonlarca insanın dramının yaşandığı Somaliler’in yaşadığı kampları görüntüledi. Somali’de Yeryüzü Doktorları ile bölgede sağlık ve gıda yardımı yapan Adıyaman Milletvekili Dr. Murtaza Yetiş, Sakarya Eski Milletvekili Dr. Süleyman Gündüz ile  Dr. Mehmet Güllüoğlu susuzluktan kavrulan insanlara önce su içirdi sonra da muayene etti.
 
Her şey bir yudum su için
 
Kenya Somali sınırında kurulan Daadap kampında yaşam mücadelesi veren on binlerce Somali’li için en kıymetli varlık bir yudum su... Yüzlerce kadın her gün saatlerce kuyruklarda bekleyerek bidonlarına birkaç litre su doldurabilmek için sıra bekliyor. Suyunu alan kadınların ise mutlulukları gözlerinden okunuyor çünkü çadırlarda susuz ve aç bekleyen minik yavrularına su götürebilmenin mutluluğunu yaşıyorlar.
 
Yardım kuruluşları seferber
 
Somali başta olmak üzere Kenya, Etiyopya, Cibuti  ve Sudan’ın Darfur bölgesini kasıp kavuran kıtlıktan her gün yüzlerce insan evlerini terk ederken bir çok insan kurtulma ümidiyle komşu ülkelere akın ediyor. Açlık ve kuraklık sebebiyle yaşadıkları yerleri terk eden Somalililer, Kenya’daki mülteci kamplarına sığınıyor. Kenya’da Somali halkı için 3 kamp var. En büyük kamp Dabaab, 90 bin kişilik. Dadaab’da dünyadan uzanacak yardım elini bekleyen yüz binlerce Somalili’nin umudu her geçen gün biraz daha tükeniyor. Ülkelerindeki kıtlık ve kuraklık yüzünden komşu ülke Kenya’ya sığınmak isteyen Somalililerin birçoğu yolda hayatını kaybediyor.
 
30 bin çocuk hayatını kaybetti
 
Yardım organizasyonlarının yetersiz kaldığı kamplara, uluslararası kuruluşlar ise ilgisiz. Somalililer, derme çatma barınaklarda hayatta kalma mücadelesi veriyor. Son 3 ayda 5 yaş altı yaklaşık 30 bin çocuğun öldüğü Somali’de ilgisizliğin boyutlarını kanıtlar nitelikte. Kıtlığın baş göstermesiyle beraber Somaliye üç ekip gönderen İHH insani Yardım Vakfının Acil Yardım Koordinatörü Murat Kavaktan 21 Temmuzdan beri bölgede olduklarını ve acil yardımlar başta olmak üzere tüm kamplarda gönüllü doktorları ile sağlık taraması yaptıklarını söyledi.
 
İnsanlar göz önünde ölüyor
 
İHH ile Somali’de ki insani yardım çalışmalarına katılan Ak Parti Düzce Milletvekili İbrahim Korkmaz, “21. yüzyılda insanların açlıktan öldüğünü görmek ve duymak insanlık adına utanılacak bir durum. BM’nin bu problemin çözümü için öngördüğü rakam 1.6 milyar dolardır.
 
Bu para sadece Ortadoğu da çok kolay bir şekilde tedarik edilebilir. Önemli olan kısa vadeli çözümü değil orta ve uzun vadeli ve kalıcı çözümler ortaya koymaktır. Bu insanlara kendi ayakları üzerinde durabilmeleri için her türlü eğitimin ve bunun gerektirdiği teknik ekipmanın da tedarik edilmesi gerekir” dedi.
 
Durum duyulandan vahim
 
Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Hastalıkları Anabilim Dalı Öğrt. Üyesi Prof. Dr. Bünyamin Dikici ise, “Somali’de ki kamplarda yaşanan dramı yerinde görmek özellikle çocuk ölümlerinin azaltılması için yapılacabilecekler konusunda bir çalışma yapmak amacıyla geldim.
 
Şu ana kadar gördüklerim durumun vahametini daha iyi anlamamı sağladı. STK’ların yoğun çaba harcamalarına rağmen ihtiyaç sahiplerinin çokluğu çok daha ciddi çalışmalara gereksinim olduğunu açıkça ortaya koymaktadır” dedi.
 
Fitreler Somali kamplarında
 
TÜRKİYE’DEN toplanan fitreler, Somali’de gıda bulmak için başkent Mogadişu’ya gelen halka ulaştı. Diyanet Vakfı yetkilileri başkent Mogadişu’da, içinde 102 kampın bulunduğu Hodan bölgesindeki Hidaye kampında halka gıda paketleri dağıttı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “Her Evden Bir Fitre, Bir İftar Afrika’ya” başlıklı kampanyası çerçevesinde toplanan bağışlarla hazırlanan gıda paketlerinin iki kamyona yüklenerek Hidaye kampına ulaştırılması, kampta yaşayanlar tarafından sevinçle karşılandı. İzdihamın önüne geçmek için daha önce hiç yardım almadığı tespit edilen ailelere önce paket fişleri verilerek, sıraya girmeleri sağlandı.
 
Diyanet Vakfı Dış İlişkiler Müdürü Mustafa Tutkun, Hidaye kampında bin gıda paketinin dağıtımını yaptıklarını, böylece kampta toplamda bin 600 paketin dağıtımının yapılmış olduğunu aktardı. Tutkun, bu çalışmayla, şu ana kadar Türkiye’den gelen üç uçakla Mogadişu’ya ulaşan yardımların dağıtımını yapmış olacaklarını söyledi. Hodan’da kamplarda yaklaşık 10 bin kişinin yaşadığına işaret eden Tutkun, yetkililerle birlikte kampları gezdiklerini, daha önce hiç yardım almamış aileleri tespit ederek izdihamın önüne geçmek için bu ailelere paket fişi dağıttıklarını anlattı.Tutkun, yardımların büyük kısmının ise Türkiye’den yola çıkacak gemi ile geleceğine dikkati çekti.
 
Çocukların imdadına milletvekili ‘Yetiş’ti
 
SOMALİ’DEKİ kıtlığın yaralarını sarmak için bir aydan bu yana kamplarda çalışan Yeryüzü Doktorları gıda dağıtımı, kalıcı sağlık tesisleri kurmak için çalışmalarını sürdürüyor. Yeryüzü doktorları gönüllüsü çocuk hastalıkları uzmanı AK Parti Adıyaman Milletvekili Dr. Murtaza Yetiş ile Diş hekimi eski Sakarya milletvekili Süleyman Gündüz’ün de katıldığı çalışmalarda şu ana kadar yüzlerce Somalilinin tedavisi yapıldı. Bölgeye giden milletvekilleri susuzluktan kavrulan Somalililere önce su içirdi ardından tedaviye başladı. AK Parti Adıyaman Milletvekili Murtaza Yetiş’in verdiği suyu içmek isteyen çocukların, ağızları sakat olması nedeniyle zorlandıkları dikkatlerden kaçmadı. Bölgede incelme yapan Yeryüzü Doktorları gönüllüsü Dr. Mehmet Güllüoğlu da, “Burada 30 yıllık bir sorun var. Yapılacak çalışmalarda acil olan temel gıda ihtiyaçları yanın da uzun vadeli projeler geliştirilmeli. Kalıcı projeler yapılmazsa aynı sorun tekrar eder” diye konuştu.
 
Cansuyu 3 kampta 3 gün yardım dağıttı
 
CANSUYU Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Kenya’da bulunan BM kamplarına sığınan Somalili mültecilere acil gıda yardımı dağıttı.Cansuyu aracılığıyla Türkiye’den gönderilen yardımlar Kenya’nın Somali sınırındaki Dadaab’ta bulunan üç ayrı kampta üç gün boyunca dağıtılacak. Özellikle çocuklara yönelik gıda maddelerinin temininde sıkıntı yaşanan Kenya’da her türlü gıda maddesini temin ederek kamp bölgesine nakleden ekip, BM kontrolünde bulunan kamplarda gıda dağıtımına devam ediyor. Güvenlik güçlerinin yardımcı olduğu dağıtımlar, İFO-1 kampı ile kamplara kabul edilmemiş çok sayıda çocuk ve kadından oluşan grupların bulunduğu İFO-2 kampında gerçekleştiriliyor. Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin, ramazan ayı sonuna kadar 100 bin kişiye ulaşmayı hedeflediği  belirtildi.
 
Kamplara her gün bin kişi geliyor
 
KİMSE Yok Mu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Kenya’nın Garissa eyaletindeki dünyanın en büyük göçmen kampı Dadaab’ta 3 bin 600 aileye gıda paketi dağıttı. Dernek Genel Başkanı Ünal Öztürk,kamplara günde yaklaşık bin Somalili mültecinin geldiğini söyledi. Öztürk, mülteci hareketinin 3 önemli merkezi bulunduğunu, bunlardan birininde Somali’nin başkenti Mogadişu olduğunu belirterek, “Mogadişu’nun etrafındaki 100’ün üzerinde kampta insanlar var. Şu an oradaki çark dönüyor ama sorun devam ediyor ”dedi. 
 
Deniz Feneri’nden 600 kişilik hastane
 
SOMALİ’DE iki günde bir doktorun geldiği metruk durumdaki Kaafi Hastanesi, Deniz Feneri Derneği tarafından “Türkiye Deniz Feneri Acil Yardım Hastanesi” olarak hizmete açıldı.
 
Hastanede ilk gün çoğu çocuk 70 hasta muayene edildi. Birkaç gün içinde 5 doktor ve 5 hemşire ile hizmet verecek hastanede günde 600 hastanın tedavi edilmesi planlanıyor.
 
Türkiye Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Mehmet Cengiz, Mogadişu’ya geldikleri gün kampları gezdiklerini, çocukların birçoğunu “ölüm halinde gibi” bulduklarını anlattı. Tedavi için gerekli ilaçların Yeryüzü Doktorları Derneği tarafından karşılanacağını söyleyen Cengiz, hastaneyi  ilaç,  tıbbi araç gereç ile donatacakların gönüllü doktorlar için misafirhane yapacakları ve Türkiye’den uzman doktorlar getireceklerini kaydetti.