Galatasaray Kulübü"nün, piyasada bulunan Sportif A.Ş. hisselerini geri alabilmek adına beş bankadan toplam 70 milyon dolar kredi çekmesi ve bu kredilerin 1.5 yılı geri ödemesiz, 6.5 yılı da vadeli olarak yapılandırılması, bazı çevreler tarafından başarılı bir ekonomik hamle olarak görülürken, bazı çevrelerse bu gelişmeye temkinli yaklaşmayı tercih ediyor. Onlardan biri de Galatasaray"ın eski başkanlarından Faruk Süren...

Süren, Sporx.com adlı internet sitesine yaptığı açıklamada 70 milyon dolarlık bir borç bulmanın başarı olduğunu ancak bu borcu alabilmek için geleceğe dönük birtakım gelirler teminat olarak gösterilip temlik edildiyse bunun ciddi sorunlar doğurabileceğini söyledi. Süren ayrıca kredinin hangi şartlarda alındığının henüz açıklanmamış olmasını etik açıdan doğru bulmadığını da vurguladı.

Eski başkan ayrıca Sportif A.Ş"nin bugünkü duruma düşmesinde, AIG ile gereksiz yere bir tartışmaya girilmesinin etkili olduğuna değinerek “Sportif A.Ş.'de biriken paraları almak için bu kavga çıkartıldı. Başka bir ortak olduğu için bu paralar alınamıyordu, dolayısıyla mali bir disiplin vardı. Amerikan hükümetinin batmasına izin vermediği bir kuruluşu içeriye yüzde 20 ortak almışsınız, 20 milyonu da cebe almışsınız. Bir anlamda siz ona değil, o size ortak olmuş. Ondan faydalanmak yerine bir kavga çıkartıldı. Bu kavganın üzerine bir de adamların cebine para verildi, bir de sözde onlardan kurtulduk denildikten sonra sürekli olarak oradan para çekildi. Futbol A.Ş.'nin Sportif A.Ş.'ye 300 milyon borcu var, bunu ödemek mümkün değil. SPK çerçevesinde bu büyük bir suçtur. Dolayısıyla bu paranın ya iade edilmesi gerekir ya da fizyon neticesinde karşılıkli iptal edilmesi lazım. Biliyorsunuz ki iki şirket birleşince aktifler ve pasifler birleşiyor ve önceki tüm hareketler iptal ediliyor.” dedi.

Sportif A.Ş."nin Galatasaray"a fayda sağlamak amacıyla kurulduğunu belirten Süren “Bugün doğru dürüst bir işletme yapılmıyor ki, bunun neticesinde de Galatasaray'da çok büyük yaralar açıldı. Bizim zamanımızda 13 milyon dolar borcumuz vardı, bunun yarısı nakit, yarısı teminat mektubuydu. Şu an 70 milyon bankalara borç var ve ilave 70 milyon borç daha geldi. Bunun altından Galatasaray kalkar ama bunun altından nasıl kalkılacağını, yönetimimizin ne düşündüğünü bilmemiz gerekiyor” diyerek sözlerini noktladı.

milliyet