Bakan Erdoğan Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin mühendislik sektörü bakımından dünyada ikinci sıra olduğunu ancak oyun kurucu özelliğini henüz geliştiremediğini belirtti.

Türkiye'nin, şartnameler, sözleşmeler, projeler ve tasarımlar yaptığına işaret eden Bayraktar, "Dünyanın 100-120 devletinde mühendislik ve teknik müşavirlik ofisleri var. 30 bin personel çalıştıran teknik müşavirlik büroları var. Bunlar pastayı yiyor. Biz, işin biraz ameleliğini yapıyoruz" dedi.

Bayraktar, yapı denetim firmalarında yapılacak değişiklikle teknik müşavirlik sisteminin geliştirileceğine dikkati çeken Bayraktar, bu firmaların, yapı müteahhitliği, malzeme üreticiliği, satıcılığıyla yapı denetim laboratuvar işletmeciliği hariç, her türlü mimarlık ve mühendislik hizmeti sunan teknik müşavirlik kuruluşlarına dönüştürüleceğini vurguladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, teknik müşavirlik kuruluşları bundan sonra zemin etüdü, harita, plan, arazi ve arsa düzenleme, proje hazırlama, geliştirme, kent tasarımı, yapılarda risk ve hasar tespiti, yapı güçlendirmeye ilişkin proje çalışmaları yapacak. Müşavirlik kuruluşları ayrıca, bünyesinde çalıştıracağı turizm uzmanıyla kullanım amacı değiştirilecek turizm amaçlı binalar için rapor düzenleyecek. Bu binalara atıl konut sertifikası verilerek, mevcut yapılar turizme kazandırılacak.