Maliye Bakanlığı, Doğan Yayın Grubu'na dahil şirketler hakkındaki vergi incelemesi işleminin, sadece zamanında tam olarak ödenmeyen verginin ilgili şirketten talep edilmesinden ibaret olduğunu bildirdi. Maliye Bakanlığı'nın açıklamasında 'Bununla birlikte hiçbir mükellefe, sektöre veya kişiye özel uygulama yapılması asla söz konusu olamaz' denildi. Maliye Bakanlığı tarafından, bakanlığın merkezi denetim birimlerinden Gelirler Kontrolörleri tarafından yapılan vergi incelemeleri neticesinde, Doğan Yayın Grubu'na dahil şirketler hakkında düzenlenen vergi inceleme raporlarına ilişkin, yazılı ve görsel basında son günlerde yer alan haberlerle ilgili olarak kamuoyunu bilgilendirmek, yanlış yönlendirmeleri önlemek amacıyla yazılı bir açıklama yapıldı.
KİŞİYE ÖZEL KASIT ASLA OLMAZ

Yapılan işlemin sadece zamanında tam olarak ödenmeyen verginin ilgili şirketten talep edilmesinden ibaret olduğuna işaret edilen açıklamada, 'Bununla birlikte hiçbir mükellefe, sektöre veya kişiye özel uygulama yapılması asla söz konusu olamaz' denildi.

DAVA HAKKIMIZ SAKLI

Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bazı basın yayın organlarında Doğan Yayın Grubu'nun özellikle incelendiği, bu incelemelerin siyasi düşünce veya taleple yapıldığı, denetimin siyasallaştığı yönünde iddiaların yeraldığına dikkat çekilerek, 'Denetim elemanlarına yönelik çirkin iddia ve isnatlarda bulunulduğu görülmekte, bu yayınlardan ciddi rahatsızlık duyulmaktadır' denildi. Açıklamada, şöyle denildi: "Yapılan/yapılacak yayınlarda kurumsal ve kişisel haklarla ilgili ihlallere ilişkin her türlü yasal haklar saklıdır.'


En büyük tutar onlara ait değil

Bu çerçevede, bir kısmı kamuoyunun bilgisine girmiş bulunan birçok kaçakçılık ve kayıt dışılıkla mücadele çalışmalarında da bulunulduğu bildirilen açıklamada, bu mükellefler içinde Türkiye'nin önde gelen birçok holding ve şirketler grubunun da bulunduğuna dikkat çekildi. 'Kaldı ki Gelirler Kontrolörleri tarafından bir mükellefe yazılan en büyük tutar da Doğan Yayın Grubuna ait değildir' denilen açıklamada, şunlar kaydedildi: 'Gelirler Kontrolörlerinin, yaptıkları vergi incelemeleri sonucu 2008 yılında toplam 190 milyar lira, 2009 Ağustos sonu itibariyle söz konusu Gruba yazılan hariç 63 milyar lira matrah farkı bulunulmuş olup söz konusu matrah farkına ilişkin vergi tarhiyatı yapılmıştır."


Biz işimizi tarafsız kanunlarla yaparız

Maliye Bakanlığı tarafından, bakanlığın merkezi denetim birimlerinden Gelirler Kontrolörleri tarafından yapılan vergi incelemeleri neticesinde, Doğan Yayın Grubu'na dahil şirketler hakkında düzenlenen vergi inceleme raporlarına ilişkin yazılı ve görsel basında son günlerde yer alan haberlerle ilgili olarak kamuoyunu bilgilendirmek, yanlış yönlendirmeleri önlemek amacıyla yazılı bir açıklama yapıldı. Maliye Bakanlığı'nın bütün mensuplarının, görevlerini, geçmişten gelen sağlam gelenekleri doğrultusunda, kanunların emrettiği ölçüler içerisinde yürüttüğü belirtilen açıklamada, bakanlık mensuplarının sahip olduğu bu geleneklerin temelinde adalet ve vicdan ölçüsü yattığı, tüm personelin sadece ülke ve milletin menfaati için çalıştığı ifade edildi. 'Bütün mensuplarımız üstlendikleri yasal sorumlulukları yerine getirmekte tereddüt etmez ve etmeyecektir' denilen açıklamada, vergi inceleme elemanlarının, görevlerini tarafsız, bağımsız ve vergi kanunları çerçevesinde gerçekleştirdiği vurgulandı.


Sadece Doğan Yayın Grubu incelenmedi

Açıklamada, ancak bu itiraz hakkının, gerek inceleme görevini yerine getirenleri, gerekse idareyi baskı altına almak amacıyla, basın yayın organları vasıtasıyla 'sistemli bir kampanyaya dönüştürülmeye çalışıldığı'nın gözlemlendiği ifade edildi. Gelirler Kontrolörleri tarafından yapılan incelemelerde sadece gruba ait şirketlerin incelenmediğine, medya sektörünün büyük çoğunluğu incelemeye tabi tutulduğuna işaret edilen açıklamada, yine son dönemlerde yapılan incelemelerde Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığına bağlı mükelleflerin yüzde 40,6'sının vergi incelemesine tabi tutulduğu ve tutulmaya devam edildiği kaydedildi.


2008'de ağırlıklı olarak bankalar incelendi

Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri 2008 yılında yoğun olarak denetimlerini bankacılık sektörü üzerinde yoğunlaştırdı. Bu kapsamda Gelirler Kontrolörleri tarafından 2008 yılı içerisinde, 2 bin 351 adet vergi inceleme raporu, 72 adet Vergi Tekniği Raporu ve 70 adet Kaçakçılık Suçu Raporu düzenlendi. Bunların yanı sıra, Yeminli Mali Müşavir Disiplin Raporu, Konu İnceleme Raporu, Ön Araştırma ve Soruşturma, Basit Rapor, Görüş ve Öneri Raporu, İhbar İkramiyesi Raporu, İhbar Değerleme Raporu, Çalışma Raporu gibi toplam bin 102 rapor düzenlendi. Kontrolörlerin 2008 yılındaki incelemeleri ağırlıklı olarak bankacılık sektörü üzerinde yoğunlaştı. Türk Ceza Kanunu ve Bankacılık Kanunu gereği incelemesi yapılan bankaların isimleri “sır” kapsamında bulunuyor. Yeni Şafak