ZONGULDAK'ta, 4 gün önce kaçak maden ocağında çalışırken başına kaya parçasının düşmesiyle ölen 17 yaşındaki Yıldız Tutal'ın, yaşının küçük olduğu için kendisini ocak içine sokmadıklarını, yer üstünde çalıştığını söyleyerek ailesini çalışmaya ikna ettiği ortaya çıktı. 10 yıllık maden işçisi 37 yaşındaki Süleyman Tutal, “İşten geldiğinde oğlumun üzerine bakardım, hiç kömür karası yoktu. Yer üstünde çalıştığını sanıyordum” diyerek gözyaşı döktü.

Geçen salı günü Kırat Mahallesi Güntepe Mevkii'nde, sahibi belirlenemeyen kaçak maden ocağında meydana gelen olayda, ocağın girişinden yaklaşık 50 metre derinlikte üretim yapan işçilerden Yıldız Tutal'ın başına, tavandan kopan büyük kaya parçası düştü. 1 hafta önce işe başlayan Tutal, olay yerinde yaşamını yitirdi. Yaklaşık bir saat sonra özel bir maden şirketine ait kurtarma ekipleri Tutal'ın cesedini çıkardı. Polis, kaçak maden ocağını mühürlerken, sahibini bulmak için çalışma başlattı. Tutal'ın cenazesi ise Çaycuma İlçesi'ne bağlı Dursunlar Köyü"nde gözyaşları arasında toprağa verildi.

MEZARI BAŞINDA GÖZYAŞI DÖKÜYORLAR

Dursunlar Köyü'nde oturan Tutal Ailesi, 4 gündür çocuklarının mezarı başında gözyaşı döküyor. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü'nde 10 yıldır maden işçisi olarak çalışan Süleyman Tutal, lise 1'inci sınıftayken okulu bırakan oğlunun, çalışmasına karşı çıkmasına rağmen bir tanıdığı vasıtasıyla maden ocağında işe girdiğini söyledi. Oğlunun kendisine ocağın içine girmediğini, yer üstünde çalıştığını söylediğini anlatan Süleyman Tutal, şöyle konuştu:

“Bize, "Bazen vagon döküyorum, bazen kamyon dolduruyorum" derdi. "Yaşım küçük olduğu için yer altına sokmuyorlar" diyordu. Ben 10 yıldır TTK Karadon Müessesesi'nde çalışıyorum. İşten geldiğinde oğlumun üzerine bakardım, ama hiç kömür karası yoktu. Ocağa giren kişinin üstü başı kirli olur. Biz de inandık. Yer üstünde çalıştığını sanıyordum. Ama benim çocuğumu yer altına sokuyorlarmış. Oğlum yalan söylemiş. Benim param ona da, bize de yeterdi. Bunu ona da söylemiştim. Ama beni dinlemedi.”

SAVCILIĞA BAŞVURDU

Olayın ardından kaçak işletilen maden ocağının oğluna ait olduğunun iddia edildiğini söyleyen Tutal, “Oğlum kayanın altında kaldığında ocak sahipleri onu kurtarmak yerine malzemeleri toplayıp kaçmış. Bana haber verselerdi tırnaklarımla kazar oğlumu kurtarırdım. Oğlum ocak sahibi durumuna düşürülmüş. 17 yaşındaki çocuk nasıl ocak sahibi olur? Oğlumu orada işe sokanların, ölümüne sessiz kalan ocak sahiplerinin bulunmasını istiyorum. Bunun için savcılığa başvurdum” diye konuştu.

38 yaşındaki Neriman Tutal ise “Oğluma, "Gitme seni ocağa sokarlar" diyordum. Ama dinletemedim. Oğlumun katillerinin bulunmasını istiyorum. Benim yüreğim yandı, başka annelerin yüreği yanmasın” dedi.