Başbakan Tayyip Erdoğan, Hak-İş'in 12. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada yurt içi ve dışında başlatılan operasyonları, "terör örgütü hak ettiği cevabı alıyor" sözleriyle değerlendirdi. Muhalefet partilerine seslenen Erdoğan, "ortak akıl oluşturalım" çağrısı yaptı. Hükümetin istifasını isteyen muhalefete ise "İstifa edince ne olacak? Yüzde 50'yle gelmiş bir iktidar var. Böyle bir taleple gelmek terör örgütünün gücünü kabullenmektir" yanıtı verdi. Terörün dış desteklerine de sert mesajlar gönderen Erdoğan, "Kim bu ülkeyle ilgili bir hesap yapıyorsa Türkiye'nin büyüklüğünü ölçerek hesap yapsın" dedi. Erdoğan'ın mesajları şöyle: 

LANETLİYORUZ: Elbette üzgünüz, kederliyiz, milletçe yüreğimiz kanıyor, ciğerimiz yanıyor. Acımız çok. Bu insanlık dışı manzaranın müsebbibi olanları, bu menfur saldırıyı gerçekleştirenleri, bu cinayet şebekesine destek sağlayanları lanetliyoruz. 
BDP'YE SERT MESAJ: Bu ülkede siyaset yapacaksınız, bu milletten oy isteyeceksiniz, sonra bu milletin yediden yetmişe kan ağladığı bir günde bu ağır insanlık suçunun adını koymaya diliniz varmayacak. Bunun izahı yoktur, anlaşılabilir, kabul edilebilir bir tarafı yoktur. Milletimiz suçlunun adını koyamayan, terörü mahkum edemeyen, bu menfur cinayetleri işleyenleri lanetleyemeyen bu zihniyeti asla unutmayacaktır. 
TERÖRÜ HEDEF ALIN, AK PARTİ'Yİ DEĞİL: Siyasi partilerimiz ne yazık ki hala terör örgütünü hedefe koyması gerekirken, iktidar partisi olarak bizi hedefe koymanın gayreti içinde. Bununla bir şey elde edemezsiniz. Halkımızın bu tür oyunlara geleceğini zannediyorsanız bunda da yanılırsınız. Fırsatçılığa bu işi dönüştürmeyelim. 
KOALİSYON DEĞİLİZ: Bir taraftan hükümetin istifasını isteyeceksin, bir taraftan 'yanınızdayız' diyeceksin... Hükümet istifa ettiğinde ne olacak? Bu bir koalisyon hükümeti değil ki. Bu ülkede iki kişiden bir kişinin oy verdiği iktidarın iktidarıdır. Söylene söylene artık önceden tahmin edilebilen, çözümsüz, meseleden çok hükümeti yıpratmaya yoğunlaşmış açıklamaların ne siyasete ne bu ülkenin terörle mücadelesine bir faydası yoktur, olmayacaktır.
GERİ ADIM ATMADAN: Biz bütün bu yanlış hesapların da muhasebesini hakkıyla yapıyor, insani dikkatimizi korumak noktasında da büyük hassasiyet gösteriyoruz. 

'UZANTILARIN ELLERİNİ SALLAYARAK DOLAŞMASI AVRUPA İÇİN YÜZ KARASI'
UNUTMAYACAĞIZ: Bu cinayet şebekesinin çeşitli uzantılarının Avrupa'nın pek çok şehrinde elini kolunu sallayarak dolaşmasına göz yumanları da unutulmayacaktır. Bu Avrupa için de yüz karasıdır. Ellerine geçen her fırsatta Türkiye aleyhine kanaat serdetmeyi alışkanlık haline getiren ülkelerin yönetimleri bilsinler ki bu ağır suçtan onların da hisselerine bir kara leke düşecektir. 
HUKUK DIŞINA ÇIKAMAYIZ: Bunlar, atılacak her adımın mutlaka önünü kesmenin gayreti içindeler. Gelin ortak adım ile adımlarımızı atalım. Bir yandan hukukun dışına çıkmayacaksınız, bir yandan suçluyla suçsuzu birbirinden ayıracak dikkati göstereceksiniz, bir yandan da terörün faturasını en ağır şekilde yaşayan bölge halkının refahı için gayret göstereceksiniz... 

BARZANİ'YE KANDİL MESAJI: YA BİTİRİN YA DA BİTİRELİM
Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'yle de eşgüdüm içerisinde yürütülmesi planlanan yürütülecek operasyonlarda Peşmerge birliklerinin de Mehmetçiğe yardımcı olması için Kuzey Irak yönetimiyle görüşmeler devam ediyor. Başbakan Erdoğan'ın, telefonla görüştüğü Mesud Barzani ile Ankara'ya gelen Neçirvan Barzani'ye "Kandil'i ya biz temizleyelim, ya siz temizleyin ya da birlikte yapalım" dediği öğrenildi. Barzani'nin ise "Kürtlerin iç savaşı" görüntüsünden endişe ettiği öğrenildi. Bu arada Erdoğan'ın KDP'nin kontrolündeki şehir merkezleri ve civar köylerden Kandil'e giden gıda ve mühimmat transferinin, yani örgütün lojistiğinin de kesilmesini istediği öğrenildi. 

13 STK'DAN 'TERÖRE LANET' YÜRÜYÜŞÜ 
Erdoğan dün Başbakanlık'ta TOBB, Türk-İş, TESK, TZOB, TİSK, Hak İş, Memur Sen, Kamu Sen, Türkiye Barolar Birliği, TMMOB, Türk Veteriner Hekimler Birliğii, Noterler Birliği, TÜRSAB temsilcilerini kabul etti. Daha sonra CHP'yi ziyaret eden STK yönetimi teröre karşı bir kitlesel eyleme imza atma kararı aldı. 7 ilde 13 STK'ya bağlı kuruluşlar, 'teröre lanet' yürüyüşleri düzenlenecek.

sabah