Başbakan Erdoğan'ı, "Onlarca yıldır ülkenin en popüler ve en güçlü lideri" olarak niteleyen gazete, Erdoğan'ın, rahatsızlığının ciddi olmadığında ısrar etse de ameliyatlar nedeniyle bir süre kamuoyu önüne çıkmamasının Türk hükümeti için "zorlu iki gerçeği" ortaya koyduğunu savundu. Gazete bunları "iktidar partisindeki iç çekişmeleri" ve "giderek başbakanın kişisel popülaritesinde merkezîleşmiş bir sistemde bir halefin yokluğu" olarak sıraladı.

WSJ , Başbakan Erdoğan'ın geçirdiği ameliyatlar sırasında hükümetin işlerinin adeta durma noktasına geldiği yorumunda bulunduğu haber analizinde Adalet ve Kalkınma Partisi'ni (AK Parti) "muhafazakarlar, İslamiler ve milliyetçiler"den oluşan bir koalisyon olarak tanımladı.

"İKTİDAR PARTİSİNİN KARŞI KARŞIYA BULUNDUĞU MEYDAN OKUMALARI"

WSJ'nin analizinde Türkiye, Suriye ile İran'ın nükleer programı krizlerini çözmeye çabalarken Ankara'daki gücün giderek merkezleştiği öne sürüldükten sonra şöyle devam edildi:

"Analistler, hükümetin Başbakan'a olan bağımlılığının, parçalanmış iktidar partisinin, Türkiye'nin Anayasasını reform etmeye ve Sayın Erdoğan'a on yıllık bir süre için devlet başkanı olarak görev yapmaya yardım amacıyla yetkilendirilmiş bir Cumhurbaşkanlığı'nı yaratmaya çalışırken karşı karşıya bulunduğu medyan okumalarına da vurgu yaptığını söylüyorlar" denildi.

"TÜM POLİTİKA ÇEKİŞMELERİNİ BİR TEK ERDOĞAN ÇÖZÜYOR"

WSJ, Global Source Partners'den Atilla Yeşilada'nın "Erdoğan, fevkalade başarılı oldu ancak son haftalar, tüm politika çekişmelerinin sadece kendi sözleriyle çözüldüğü bir yapı yarattığını gösteriyor" yorumuna yer verdi. Yeşilada, Erdoğan için "O, bu koalisyonu birlikte tutan tutkaldır" diye konuştu.

Analistlerin, Erdoğan'ın liderliğinin, Türkiye'de iç istikrarının korunması ve dış politika açısından "hayati" önem taşıdığını söylediklerini belirten gazete, ne Erdoğan ne de AK Parti'nin bir oy baskısı altında bulunduğuna, 'zayıf muhalefet' ve geçen yıl yüzde 8'den fazla büyüdüğü sanılan ekonominin sayesinde de partinin anketlerdeki üstünlüğünü sürdürdüğüne işaret etti.

"ERDOĞAN'IN POPÜLARİSTESİ, PARTİSİNDEN ÖNDE"

WSJ, kamuoyu yoklama şirketlerinin Başbakan Erdoğan'ın popülaritesinin, partisinden 20 puan kadar yüksek olduğunu söylediklerini belirttikten sonra olası halefine ilişkin spekülasyonlara da değindi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Erdoğan'ın yerine geçmesi yönündeki beklentilerin üzerinde duran gazete şunları yazdı:

"Kısa bir süre öncesine kadar 61 yaşındaki Gül'ün, Erdoğan ile bir Kremlin stili iş tokuşu ile 2015 parlamento seçimlerinde AK Parti'ye liderlik edeceği yaygın biçimde varsayılıyordu. Medenî bir eski Dışişleri Bakanı olan Gül, Batılı başkentlerde saygı görüyor ve Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı'na geçerse AK Parti'yi bir arada tutabilecek tek kişi olarak görülüyor."

Ancak bazı analistlerin, Erdoğan ile olan ilişkisi nedeniyle ve "partinin, sürekli başbakanı tercih etmesinin yarattığı hayal kırıklığı" yüzünden Gül'ün, görevi isteyeceği konusunda kuşkularını dile getirdiklerine dikkat çekildi. Aynı zamanda Gül'ün, Şike Yasası'nı veto ettiğinde Erdoğan'ın, yasanın aynen cumhurbaşkanına gönderilmesi talimatını verdiğine de vurgu yapıldı.