ÖNCE TOYOTA ONLARI DEVİRDİ; ŞİMDİ DE VOLKSWAGEN
Mortgage krizi ve petrol fiyatlarının yükselmesi ABD"li otomotiv devlerini dünya liginde düşüşe geçirdi.

70 yıllık dünya birinciliğini geçen yıl Japon Toyota"ya kaptıran General Motors"tan (GM) sonra bu kez de Ford, dünya üçüncülüğünü Alman Volkswagen"e kaptırdı.

BÜYÜK (Pick-up-4x4) araçlara talebin petrol fiyatlarındaki yükselişe bağlı olarak hızlı düşüşe geçmesiyle, Amerikan otomotiv devleri dünya liderliğindeki sıralamalarını sırayla kaybediyor. Geçen yıl Japon Toyota, General Motors"u 70 yıllık tahtından indirerek dünyanın en büyük otomotiv şirketi olurken, bu yılın ilk altı aylık satışları sonucunda da Alman Volkswagen AG, Ford"u geride bırakarak dünya üçüncülüğüne yükseldi.

Bu yılın ilk 6 ayında satışlarını yüzde 7.2 artıran Volkswagen, 3.3 milyon araç satışı gerçekleştirerek, dünyada ilk üçe girmeyi başardı. Aynı dönemde ABD"li Ford"un ise toplam araç satışları yüzde 11 azalarak, 3.09 milyon adet olarak gerçekleşti. Son iki yılda 15 milyar doların üzerinde zarar açıklayan Ford, 2003 yılında "dünyanın en büyük ikinci otomotiv üreticisi" unvanını Toyota"ya kaptırmıştı.

2008 yılı ilk yarı sonuçlarının açıklanmasının ardından ABD"li otomotiv üreticisi, 2003"ten beri oturduğu üçüncülük koltuğunu da Alman Volkswagen"e teslim etmek zorunda kaldı. Yeniden yapılanma çalışmaları kapsamında, Land Rover ve Jaguar gibi markaları satan, İsveçli otomobil üreticisi Volvo"yu da satmaya hazırlanan Ford, yüksek ham petrol fiyatlarından rakiplerine kıyasla daha çok etkilendi. Kuzey Amerika pazarı için önemli miktarda büyük hacimli motorlara sahip araçlar üreten Ford"un 2008"in ilk yarısında ABD"deki satışları yüzde 14 düşüş gösterdi. Amerika satışlarındaki bu gerileme de Ford"un Volkswagen"e geçilmesinde önemli rol oynadı.

Ford"un üçüncülüğü Volkswagen"e kaptırdığı ilk altı aylık dönemde, dünya lideri olan Toyota ise hem global üretimini hem de satışlarını artırdı. Yüzde 1"lik artışla haziran ayında 741 bin 873 araç üreten Toyota, bunu hem gelişmekte olan ülkelerdeki talep artışı hemde Amerika"daki yakıt tüketimi yapan araçlarına olan ilginin artmasıyla elde etti. Toyota"nın satışları ise Çin ve Brezilya ve diğer gelişmekte olan ülkelerdeki yeni model talebinin artmasına bağlı olarak yüzde 2 yükseldi. Aynı dönemde Nissan"ın da hem üretimi hem satışları büyük ölçüde artış kaydetti. Nissan, üretimini yüzde 12.3 artırarak 309 bin 688 adede çıkartırken, ilk altı ayda satışlarını ise yüzde 5.3 yükseltti.