Vergi Konseyi Başkanı Mustafa Uysal, vergi sorununun çözülebilmesi için çok güçlü bir gelir idaresi ve çok güçlü bir denetim birimine ihtiyaç olduğunu söyledi.

Vergi Denetmenleri Derneği'nin 23. Dönem Genel Kurulu, Ankara Hilton Otelinde yapıldı.

Genel kurulun açılışında konuşan Vergi Konseyi Başkanı Uysal, vergi denetmenlerinin hem nitelik hem de nicelik olarak hep yönünün yukarıya doğru olduğunu, gelecek süreçte de bu önemin daha da artacağına inandığını belirtti.

Vergi sisteminin en önemli omurgasını denetmenlerin oluşturduğuna işaret eden Uysal, kayıtdışılığın ve haksız rekabetin önlenmesi, tüketici haklarının korunması ve vergi adaleti açısından vergi denetmenlerinin rolünün büyük olduğunu vurguladı.

Genel kurulda konuşan Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Şinasi Candan ise vergi incelemesi için yetiştirdikleri vergi denetim elemanlarında zaman içerisinde bir kayıp yaşadıklarını, son beş yıllık istatistiklere bakıldığı zaman vergi denetmenliği mesleğine alınan kişilerin yüzde 45'inin kurumdan ayrıldığını söyledi. Bunun üzücü bir tablo olduğunuz ifade eden Candan, ''Bu sorunun en önemli nedeni özlük hakları ve kariyer planlaması. Bunun sonucu mesleğe giriş sınavlarında önceki dönemlerdeki ilgi azalırken, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında benzer görevleri yapan insanların aldığı haklar nedeniyle burası kamuya bir adım atma yeri olarak görülmeye başlandı. Buraya adım atıldıktan sonra diğer kamu kurum ve kuruluşlarına geçmenin yolu aranmakta'' dedi.

Vergi Denetmenleri Derneği Genel Başkanı Aykut Güleç de vergide adaletin sağlanması ve tahsilat oranlarının artırılması için vergi denetim birimlerinin yeniden organize edilmesi ve dar planlı denetimler yapılması gerektiğine inandıklarını söyledi.

Genel kurula katılan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç, Türkiye'nin en büyük sıkıntılarından birinin vergi sistemi olduğunu, vergiler tabana yayılmadığı için dolaylı vergilerin payının yükseldiğini, bu durumun değişmesi için vergi denetmenlerine büyük iş düştüğünü belirtti.

BBP Genel Başkan Yardımcısı Üzeyir Tunç ise siyasette üslubun önemine değindi ve parti olarak üsluplarının çok farklı olduğunu belirterek, ''Biz desteklerken eleştiren, eleştirirken yol gösteren bir üsluba sahip olduk'' diye konuştu. Seçimdeki yüzde 10 barajını da eleştiren Tunç, dünyanın hiçbir yerinde olmayan bu sisteme son verilmesi gerektiğini savundu.

Genel kurulda, derneğe ve sivil toplum örgütlerine yaptığı katkılardan dolayı Türk Sanayici ve İşadamları Vakfı Başkanı Veli Sarıtoprak'a plaket sunuldu.