Kuşadası"nda ilköğretim okuluna başlayan çocukların kimi gülerek, kimisi ağlayarak ders başı yaptı. İlk gün heyecanı nedeniyle sınıflarda göz yaşı döken çocukları velileri ve öğretmenleri teselli etti.
2008-2009 eğitim-öğretim yılında ilköğretim 1. sınıfa ve anaokuluna gidecek minik öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı'nın uygulaması kapsamında tüm Türkiye"de olduğu gibi Kuşadası"nda da okula 1 hafta erken başladı. Öğretim yılının ilk gününde minik öğrenciler velileriyle birlikte okullara koştu. Okul bahçesinde toplanan veli, öğrenci ve öğretmenler ilk önce birbirlerini tanıdı, daha sonra isim isim okunarak sınıflara alındı. Öğrenciler ilk önce anne-babalarıyla sınıflarda oturdu.
Kuşadası Mahmut Esat Bozkurt ile Çakabay İlköğretim okullarında çocuklar sınıflarına alıştıktan sonra öğretmenler tarafından dışarı çıkarıldı, öğretmenler çocukların arkadaşlarına ve kendilerine ve sınıfa alışması için büyük çaba harcadı. Veliler ise sınıfın önünde ve okul bahçesinde sabırsızlıkla çocuklarını bekledi. Bazı öğrenciler hemen arkadaşlarına ve sınıfa alışarak etrafa gülücükler saçarken, kimi öğrenciler ise gözyaşları içerisinde anne-babasını istedi.