Uzun yaşamın merkezi olan Nazilli"ye Alzheimer Gündüz Bakım Merkezi"nin temelleri Nisan 2010"da atılacak. Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. İsmail Tufan “Türkiye"de bir ilki başlatan Nazilli, kurumsal güçbirliğini yakalayarak yaşlılığın araştırılması ve Alzheimer hastalarının bakımı konusunda önemli bir adım attı” dedi.
Nazili Kaymakamlığında düzenlenen protokol töreninde bir araya gelen Nazilli Kaymakamı Caner Yıldız, Nazilli Belediye Başkan Vekili İbrahim Özkan, Nazilli Ticaret Odası Başkanı Ali Gültekin Kılınç ve Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr.İsmail Tufan, Türkiye"de bir ilkin temellerini attılar. TİYAM (Türkiye Uzun Yaşamı Araştırma Merkezi)"nde yapılan toplantıda, bir gün önce Belediye Başkanlığı makamında Nazilli Ticaret Odası Başkanlığı ile Nazilli Belediyesi arasında Alzheimer Gündüz Bakım Merkezi kurulması yönünde yalpan ikili protokol genişletilerek, merkezin bir an önce kurulması için çalışmalar hızlandırıldı. Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölüm ve TİYAM (Türkiye Uzun Yaşamı Araştırma Merkezi) Başkanı Prof.Dr.İsmail Tufan"ın da katıldığı protokol töreninde yapılacak olan merkez ve uzun yaşam konusunda Nazilli"de yapılan çalışmalar değerlendirildi. Nazilli Kaymakamı Caner Yıldız"ın öncülüğünde başlatılan ve bir yıl önce kurulan TİYAM"ın (Türkiye Uzun Yaşamı Araştırma Merkezi) bir yılda toplam 38 bin 644 kişiye ulaşılarak profil raporu oluşturulduğu belirtildi. Uzun yaşamın araştırılması ile birlikte yine Türkiye de bir ilk olan Alzheimer gündüz bakım merkezinin oluşturulmasının da çok önemli bir adım olduğu ifade edilerek bu merkezin Nazilli ve civarında bulunan dört binden fazla Alzheimer hastasına umut olacağı belirtildi.
Toplantıda konuşan NTO Başkanı Gültekin Kılıç, bu işlemlerin nasıl hızlandırılacağı konusunda akademik destek almalarının memnunluk verici olduğunu söyleyerek “Türkiye"de bir ilki gerçekleştiren ve merkezi Nazilli"de bulunan bu çalışmalara Nazilli Ticaret Odası olarak bu araştırmanın gerektirdiği sorumluluklara Belediyemizle birlikte sahip çıkıyoruz. Bizlere bu konuda düşen her görevi yapmaya da hazırız” dedi.
Geçen yıl temelleri atılan merkezin bir yıl içerisinde oldukça geniş bir bilgi bankası oluşturduğunu ifade eden Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölüm ve TİYAM (Türkiye Uzun Yaşamı Araştırma Merkezi) Başkanı Prof.Dr.İsmail Tufan “Nazillimizin yaşlılık profilinin araştırılması konusunda önemli ilerlemeler kaydedildi. Elde ettiğimiz 60 yaş ve üzeri 38 bin 644 vatandaşımızın veri bankası oluşturuldu. Nazilli Kaymakamlığı, Nazilli Belediyesi ve sivil toplum kuruluşlarının da desteği ile yürüttüğümüz çalışmalar sonuçlandıktan sonra raporlar hazırlanacak ve Nazilli"nin 60 yaş üzeri yaşlılık profili oluşturulacak. elde edilecek bu araştırma sonuçları Türkiye için önemli mesajlar verecektir. Nazilli"deki yaşlıların ise yaşlılık dönemlerini nasıl geçirdikleri, nasıl geçirecekleri veriler halinde tamamlanacak ve bu çalışma Nazilli açısından ilerisi için önemli bir yatırım olacaktır” dedi. -iha