Yılbaşı gecelerinin planlarını haftalar öncesinden yapıyoruz. Bazen dışarda bir kutlama bazen de sevdiklerimizle evde kurduğumuz harika sofralarla yeni yıla giriyoruz. Peki yılbaşı gecesinde nasıl bir beslenme modeli oluşturmalıyız? Öncelikle bu gece kendinizi çok fazla kısıtlayıp mutsuz hissetmek yerine gün içinde aldığınız önlemlerle en güzel şekilde geçirebilirsiniz. Akşam nasılsa çok fazla porsiyon kaçırırım diye tüm gününüzü kendinizi aç bırakarak geçirmeyin. Güne mutlaka hafif bir kahvaltıyla başlayınız. Öğle yemeğini atlamayıp daha hafif ve düşük kalorili besinleri tercih edin çorba/tam tahıllı ekmek, yoğurt ve sebze yemeği tercihiniz olabilir. Ara öğün mutlaka yapınız meyve ve çiğ ceviz/badem/fındık tercih edebilirsiniz. Gün içerisinde yaptığınız 45-60 dakika yaptığınız hafif tempolu bir yürüyüş metabolizmanızı düzenlemeye yardım olacaktır.

Yılbaşı gecesi neler yapmalıyız?
Akşam yemeğinin dengeli bir öğün olması için sofranızda 4 temel besin grubunun (et-tahıl-süt-sebze/meyve) bulunmasına dikkat edilmeli.
Sofraya oturmadan 15-20 dakika öncesi kadar 1-2 bardak su içiniz. Hem fazla yemenize engel olacaktır hem de sindirimi kolaylaştıracaktır.
Yılbaşı gecesinde uzun süre sofrada vakit geçirileceği için yemekleri yavaş ve iyi çiğneyerek tüketiniz.
Hiçbir besini kızartılmış bir şekilde değil yağ ilave edilmeden ızgara-fırın-haşlama veya yağsız tavada pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.
Et yemeklerinin yanında zeytinyağlı sebze yemekleri veya buharda pişirilmiş sebzeler tercih edilebilir.
Kalorisi yüksek veya kızartılmış yağlı mezeler yerine yoğurt veya peynir ile hazırlanmış az yağlı mezeler tercih edilmelidir.
Tatlı tüketilecekse şerbetli tatlılar yerine bir küçük kase sütlü tatlılar veya meyve tercih edilmelidir.
Alkol içilecekse eğer kadınlarda 1 birim/erkeklerde ise 2 birim önerilmektedir.

Yılbaşı gecesinin ertesi günü neler yapmalıyız?
Yeni yılın ilk günü beslenmenize dikkat ederek gece kaçırdığınız porsiyonların kontrolünü sağlayabilirsiniz. Güne hafif bir kahvaltıyla başlayarak eğer geç bir kahvaltı yapılacaksa öğlen yemeği atlanıp ara öğün yapılarak akşam yemeğine geçilebilir. Ara öğünde kuru meyve ve az yağlı süt veya yoğurt tercih edilebilir. Akşam yemeğinde olabildiğince sebze çorbası, tavuklu/peynirli/ton balıklı salata gibi daha hafif ve düşük kalorili besinleri tercih edebilirsiniz.
Yine gün içinde yapılan 45-60 dakikalık hafif tempolu yürüyüş dengelemenizde yardımcı olacaktır. Ertesi gün su tüketimi oldukça önemli bol bol su tüketerek ödemlerinizi atabilirsiniz. Bitki çaylarından beyaz çay, kiraz sapı, yeşil çay tercih edebilirsiniz.
Midenizi rahatlatmak için rezene veya anason, bedeninizi dinlendirmek için ise melisa veya papatya çayı tercih edebilirisiniz.

2023 senesinin herkese huzur ve mutluluk getirmesi dileğiyle iyi seneler…

b058f78d-5516-478d-8988-416fe872f634