Almanya’nın Köln Üniversitesi’nde yapılan araştırma uyuşturucu hapların, az kullanıldığında bile mental sağlık ve hafıza üzerinde ciddi hasarlara neden olduğunu ortaya koydu.

Geçmişte ecstasy zararları hakkında birçok tartışma yaşanmış ve hatta İngiliz Hükümeti’ne uyuşturucu konusunda danışmanlık yapan Prof. David Nutt, ecstasy kullanmanın ata binmekten daha tehlikeli olmadığını söylediği için işinden olmuştu.

Daha önceki araştırmalara göre daha net bir sonuç alabilmek için Köln Üniversitesi’nden uzmanlar uyuşturucu hap kullanmaya yeni başlamış gençleri incelemeye karar verdi.

12 ay süren araştırmada; denekler hafıza, öğrenme, düşünme hızı ve dikkat açısından incelendiğinde 23 kişinin uyuşturucu hapları düzenli olarak kullanmaya başladığını ve dolayısyla bağımlı sınıfına girdikleri ortaya çıktı.

Araştırma sözcüsü Dr. Daniel Wagner “Bağımlılık kazanan deneklerde ‘eylemsel hafıza’ açısından büyük gerileme gözlemlendi. Eylemsel hafıza kişisel tecrübelerin detaylarını hatırlamaya yaramaktadır.

Örneğin sinemaya gittiğinizde hangi filmi izlediğinizi hatırlamanın yanı sıra , kiminle gittiğinizi ve nerede oturduğunuzu da detaylı biçimde hatırlamanızı sağlayan hafıza biçimine ‘eylemsel hafıza’ diyoruz” dedi.

Ekstazi hapların beyin üzerinde yarattığı etkinin kullanıcı tarafından anlaşılmasının zor olduğunu belirten uzmanlar, insanların bunu fark ettiği çoğu durumda iyileşmek için çok geç kalmış olduklarının altını çiziyor.

Yaptıkları araştırmanın sonucunu yorumlayan Dr. Wagner, az seviyede de kullanılsa uyuşturucu hapların olumsuz etkilerinin, kısa sürede dahi, yadsınamaz boyutta olduğunun ispatlandığını belirtti.

Ana bileşeni MDMA olan ve ecstasy adıyla bilinen yasadışı uyuşturucu haplar dünyada 90’lı yılların ortalarından bu yana son derece yaygın bir şekilde kullanılmakta.