Mısırda taban alım fiyatı Tarım Bakanı Mehdi Eker tarafından 43 YKr ve 4 YKr prim olmak üzere 47 YKr açıklanması, üreticiler tarafından memnuniyetle karşılandı. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 26 Ağustos"tan itibaren alıma başlıyor; mısır taban fiyatı 43 YKr olarak açıklanırken; alımlarda çiftçiye 4 YKr"de prim verilecek.
Açıklanan mısır alım taban fiyatının üreticiler tarafından normal karşılandığını ifade eden Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Örnek; mısır taban fiyatını 50 YKr olarak beklediklerini, prim ile birlikte 47 YKr"ye gelen fiyatın maliyetleri tam anlamıyla karşılamasa da iyi bir fiyat sayışabileceğini söyledi. Söke Ziraat Odası olarak 45 YKr fiyat, 5 YKr prim beklentisi içinde olduklarını dile getiren Örnek; açıklanan fiyatın bekledikleri fiyata yakın olması memnuniyet yarattığını kaydetti. Açıklanan mısır taban fiyatının üreticilere hayırlı olmasını dileyen Örnek; “Maliyetler göz önünde bulundurulduğunda fiyatın 50 YKr olması gerekiyordu. Ödemelerin TMO"nun ürün alımlarında kesinlikle peşin olarak yapılması gerekir. Primlerinse en kısa sürede ödenmesi gerekiyor. Çünkü banka kredileri ile uğraşan üretici zor durumda. Sayın Bakanımızın da açıkladığı gibi üreticiler tüccarın eline bırakılmamalı” dedi.
Bu yıl mısır veriminin oldukça iyi olduğunu dekarda mısır veriminin bin 400 ile bin 700 kilogram rakamlarını bulacağını beklediklerini açıklayan Muhsin Örnek; “İnşallah verim ile üreticilerin yüzü güler” diye konuştu.
PAMUKTA DA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Pamukta da maliyet çalışmaları yapıldığını, Sökeli üretici kuruluşları Ziraat Odaları, TARİŞ, Ticaret Borsası ve Ege Çiftçiler Derneği ile birlikte pamuk fiyatları, prim ve maliyetlerin nasıl olması gerektiği ile ilgili raporu Ulusal Pamuk Konseyi"ne sunacaklarına değinen Örnek; pamukta yaklaşan hasat dönemi öncesi fiyatların büyük önem taşıdığını ifade etti. Örnek, şunları söyledi: “Pamuk üreticisinin de bu yıl yüzü gülmeli. Bu yıl aşırı sıcaklar nedeniyle ürünler erken olgunlaştı. Pamukta erken hasat gerçekleşecek. Söke Ovası"nda 15 güne kadar hasat edilecek pamuk var”