Alkol testi sırasında polise mukavemette bulunan kişiler 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle de yargılanacak.
 
Yazılı ve görsel medyada sık sık haberlere konu olan alkollü sürücülere karşı polis sert tedbirler almaya hazırlanıyor. Alkollü sürücülere yapılan testlerde yaşanılan sorunlara önlemek için Emniyet Genel Müdürlüğü  81 İl Emniyet Müdürlüğü'ne yazı gönderdi. Genel Müdürlük, trafik ekibi ya da sağlık kuruluşunda alkol ölçümü yaptırmayan sürücülere Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu'nun (PVSK) 16. maddesi uyarınca direnişi kıracak ölçüde "zor" kullanılması istenildi.
 
'KARGA TULUMBA' TEST
 
Aldığı içkinin etkisiyle alkol ölçümüne direnen sürücülere gerekirse "karga tulumba" test yaptırılacak. Alkol ölçümü sırasında görevli polislere mukavemet eden sürücüler 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezasıyla da karşı karşıya gelebilecek. Emniyet Genel Müdürlüğü, sürücünün sağlık kuruluşunda yapılacak ölçümlere mukavemet etmesi durumunda yapılacak işlemleri şöyle açıkladı: "PVSK'nın 16'ıncı maddesine göre, şahsın sağlık kuruluşunda yapılan ölçüme itiraz etmesi halinde kişiye bu mukavemeti kıracak ölçüde ve bu amaca yönelik olarak zor kullanılması mümkün olacaktır. Ayrıca kişinin mukavemetinin TCK'nın 265. maddesinde yer alan yoğunlukta olması durumunda adli işlem yapılacaktır."
 
Alkol kontrol kabiliyetini azaltıyor
 
Türkiye'de her gün yaklaşık 600 ve her saat 27 trafik kazası oluyor. Bu kazalarda günde 5-20 kişi ölüyor, 200 kadar kişi de yaralanıyor. Alkollü araç kullanmak kazalarda büyük rol oynuyor.
 
Kandaki alkol miktarı arttıkça kişinin denge, görme ve işitme gibi beyinsel fonksiyonlarında azalmalar ortaya çıkıyor, kas kontrolü gibi çok önemli duyu ve kontrol kabiliyetleri azalıyor. Yapılan araştırmalara göre, kanında 1,00 promil alkol bulunan sürücülerin yüzde 70'i kazalara sebep oluyor.
 
bugün