Babacan'a göre bu kriz Türkiye'ye üç yıla mal olacak.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye ile IMF'nin teknik bazda istişareleri ve müzakerelerinin devam edeceğini belirterek, 'Yetkisiz ya da işin içinde olmayan kişilerden gelecek açıklamalara kesinlikle itibar etmemek lazım' dedi.
Babacan, G-20'de alınan kararların, IMF-Dünya Bankası toplantıları kararlarının zeminini oluşturduğunu belirterek, toplantılardaki öncelikli ana gündem maddesinin küresel finans sistemi olduğunu ifade etti.

Ekonomilerde bir sorun meydana gelmesi halinde dünyada bundan etkilenmeyen ülke kalmadığına işaret eden Babacan, şöyle konuştu?

KABAHAT BİZİM DEĞİL

'Son krizi değerlendirin. Türkiye'nin herhangi bir kabahati, eksiği var mı? Yok. Türkiye gibi pek çok gelişmekte olan ülkelerin de hiçbir kabahati, kusuru yok. Bu tamamen gelişmiş bazı ülkelerde yapılan hataların sonucunu kendi ülkemizde yaşıyoruz ve bir bedel ödüyoruz. Bunu ödememek, bundan sonra bu hataların tekrar edilmemesi için alınacak kararlarda bizlerin de söz sahibi olması büyük önem taşıyor' dedi.

Toplantılarda, gelişmekte olan ülkelerin uluslararası kuruluşlar daha adil temsil edilmesiyle alakalı kararlar da burada alındığını bildiren Babacan, işsizlik ve çevre konusunun da tartışılan konular arasında yer aldığını belirtti.

Babacan, Türkiye'nin bu krizden en çok etkilenen kanalın ticaret olduğunu vurguladı.

Ekonomik yavaşlama gerçekleşirken bir yandan da nüfusun artmaya devam ettiğini ifade eden Babacan, '2011 yılının sonunda 2008 sonundaki milli geliri ancak yakalayacağız. 3 yıla mal olacak bu kriz bize” dedi.


Çabalar uçurumdan kurtarmaya yardımcı oldu

Üye ülkelere daha fazla söz hakkı veren yönetişim reformu için çağrıda bulunan Guvernörler Kurulu Başkanı Nguyen Van Giau, IMF ve DB ile üye ülke hükümetlerinin çabalarının ekonomiyi uçurumdan kurtarmaya yardımcı olduğunu söyledi. Kapanış oturumunda konuşan Giau, IMF ve Dünya Bankası'nın ve kriz olasılığına güven ortamının yeniden sağlanması için üye ülkelerin işbirliğinin güçlendirilmesi kararını, gelişmekte olan ülkelerin IMF'de söz hakkının artması için yönetim reformu kararı alındığını açıkladı. Giau, IMF ve Dünya Bankası ile üye hükümetlerin çabalarının, ekonominin uçurumdan kurtarılmasına yardımcı olduğunu belirterek, 'Ancak yaşadığımız toparlanmanın, çıkış stratejilerini uygulamadan önce bir politika desteğinin sürdürülmesine de bağlı olduğunu vurgulamak istiyorum” dedi./yeni şafak