İdamlar için özel bir minibüs geliştirdiler. Mahkum içeride zehirli iğneyle idam ediliyor ve anında organları alınıyor. Organlar daha sonra çeşitli hastanere göndrilip satılıyor.

Dışarıdan bakıldığında daha çok bir polis devriye minibüsüne benziyor. 17 kişilik bir minibus dizaynında.

İçerisi ise ameliyathane...

Çin'de geliştirildi ve üç yıldan beri kullanılıyor. Ancak zaten zayıf olan Çin'in insan hakları karnesine daha fazla gölge düşürmemesi için, Pekin Olimpiyat Oyunları öncesinde ortadan kayboldu. Şimdilerde ise yine Çin'in dört bir yanında görülmeye başlandı.

Kurşungeçirmez zırhlı araçlarıyla tanınan Jinguan Auto şirketi tarafından geliştirilen "idam minibüsü", Çin'de idam mahkumlarının kabusu. "İdam minibüsü"yle ilgili bazı bilgilere ulaşan insan hakları örgütleri dehşet veren uygulamanın aşamalarını şöyle sıralıyor:

İdam mahkumları cezaevinden alınmadan önce uyuşturuluyor. Cezaevi avlusunda minibüse bindiriliyor ve içeride bulunan yatağa yerleştiriliyor. Ameliyat masasını andıran bu yatağa bağlanan mahkuma, burada damardan üç ilaç veriliyor: Sodyum tiopental (bilinçini kaybetmesi için), nefes alıp vermesini durdurmak için bir başka madde ve son olarak da kalp atışlarını durduran ilaç...

Bu işlem tamamlanır tamamlanmaz, önceden belirlenmiş olan mahkumun sağlık durumuna göre organları teker teker alınıyor ve "idam minibüsü" hızla, çeşitli sağlık kurumlarının yolunu tutuyor. Bu organlardan, Çin'e organ nakli için gidip yüklü miktarda para veren yabancı hastaların da yararlandığı biliniyor.

İnfaz sırasında ve sonrasında yapılan organ alma ameliyatı saniye saniye kaydediliyor. Böylelikle sorumlu yetkililer, en ufak hatadan haberdar oluyor.

Çin'de sadece geçen yıl 1715 idam gerçekleştirildi.

Bu korkunç uygulama yıllar önce 2. Dünya Savaşı sırasında Naziler tarafından denenmişti. Onların minibüsünde gaz odası mevcuttu ve Polonya'da kullanıldığı belirtiliyor.

Şimdi yıllar sonra yüksek teknoloji ürünü "idam minibüsü" kabusu Çin'de ortaya çıktı. Ama sayıları tam olarak bilinmiyor.

HÜRRİYET