Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından turunçgillerde görülen 'Unlu Bit' zararlısına karşı il genelinde mücadele çalışmaları devam ediyor.

Aydın'da yürütülen "Turunçgil Bahçelerinde Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY)" projesi içinde yer alan Söke ilçesine bağlı Bağarası beldesindeki unlu bit zararlısı ile bulaşık 4 bahçede biyolojik mücadele çalışması yapıldı. Geçen yıl iki bahçede uygulanan ve başarılı olan bu mücadele bu yıl zararlı ile bulaşık olan dört bahçede uygulandı.

yapılan biyolojik çalışma hakkında bilgiler veren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, "Bu mücadelede unlu bit (PLanococus citri) zararlısıyla bulaşık bahçelere insektaryumda üretilmiş olan yararlı predatör böcek Cryptolamus montruzieri (Col.Coccinallidae) ile parazitoid arıcık Leptomastix dactilopi (Hym.Encyritidae) salımı ile yapılmıştır. Biyolojik mücadele tarımda zararlı böceklerin ve hastalıkların mücadelesinde doğal düşmanların kullanılmasıdır. Biyolojik mücadelede kullanılan doğal düşmanların 3 grup altında sınıflandırılabilir. Bunlar predatörler (avcı böcekler, avları ile doğrudan beslenirler), parazitoitler (yumurtalarını zararlı böcekler içine bırakan küçük arıcıklar) ve mikro organizmalardan (bakteriler, virusler, funguslar, nematodlar) oluşuyor. Özellikle zararlı böceklerin bir tarım alanındaki yoğunluğunun ekonomik zarar seviyesi altında tutulabilmesi için faydalı böceklerin kullanılması en yaygın olarak bilinen biyolojik mücadele şeklidir. Biyolojik mücadele sayesinde doğal dengenin korunması sağlanmış olurken, çevre ve insan sağlığıda ilaçların olumsuz etkilerinden korunmuş olmaktadır. Biyolojik mücadele entegre mücadelenin programları içinde yer alan mücadele yöntemlerinden birisidir. Dolayısıyla biyolojik mücadele uygulamalarını etkilemeyecek şekilde, kültürel mücadele, kimyasal mücadele, mekanik mücadele gibi diğer mücadele uygulamalarıyla birlikte kullanılabilir" dedi.

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png