Avrupa ve Amerika'da renkli lens kullanımı yüzde 5 iken Türkiye'de bu rakam yüzde 25, Ortadoğu'da ise yüzde 50'ye ulaşıyor. En çok tercih edilen renk mavi, yeşil ve gri. Renkli göz tutkusu lens pazarının büyüklüğünü 19 milyon dolara ulaştırdı

Dünyada 32 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan göz bakım pazarı içinde kontak lensin payı her geçen gün artıyor. Türkiye'de lens kullanımı gelişmiş ülkelerin çok altında. Araştırmalar Avrupalıların yüzde 55'inin görme düzeltimine ihtiyacı olduğunu ve lens kullanımının yüzde 5 civarında olduğunu gösteriyor. Japonya'da ise halkın yüzde 69'unun gözü bozuk ve lens oranı ise yüzde 15. Türkiye'de ise halkın yüzde 45'inin gözünün bozuk olduğu buna karşın lens kullanım oranının binde 8'i geçmediği gözleniyor.
Ancak Türkiye ve özellikle Ortadoğu ülkeleri için lens kullanımın da ilginç bir istatistik söz konusu. Novartis'e bağlı göz bakım ürünleri üreten Ciba Vision adlı şirketin dünya başkanı Andrea Saia, Türkiye'de kozmetik lens kullanım oranının dünyanın birçok ülkesine göre çok yüksek olduğunu belirtti.
Saia, 'Avrupa'da lens kullanıcıları arasında kozmetik amaçlı yani renkli lens kullanan kişilerin oranı yüzde 5. Türkiye'de ise bu rakam yüzde 25'e ulaşıyor. Ortadoğu ülkelerinde ise yüzde 50 civarında' dedi. Saia 'Güzel kahverengi ve siyah gözlerin yoğun olduğu ülkelerde kozmetik lense ilgi çok fazla. Özellikle Ortadoğu ülkelerinde kadınlar peçe kullandıkları için açıkta kalan tek yerleri gözleri. Dolayısıyla çok önem veriyorlar' şeklinde konuştu.

BÜYÜME ÇİFT HANELİ
Türkiye'de kontak lens pazarının büyüklüğünün 19 milyon dolar düzeyine ulaştığını belirten Andrea Saia, 'Türkiye bizim için önemli bir ülke. Çünkü nüfusun önemli bir bölümü oldukça genç ve göz bozukluğu oranı yüzde 45 düzeyinde. Pazar her yıl çift haneli büyüyor. Bu yıl kriz nedeniyle belki büyüme hızında düşüklük olacak ancak planlarımızı etkilemeyecek' dedi. Saia, 10 yıl içinde Türkiye'nin Avrupa ile aynı seviyeye geleceğini de düşünüyor. Ciba Vision Türkiye Genel Müdürü Gökhan Güngör ise Türkiye'de mavi renkli lenslerin tercih edildiğini, ardından yeşil ve grinin geldiğini söyledi.

TÜRKİYE'DE ERKEK AĞIRLIĞI
LENS kullanımı istatistiklerinde Türkiye'yi farklı kılan bir başlık daha var. Dünyada lens kullanıcılarının önemli bir bölümünü kadınlar oluştururken Türk erkekleri Avrupalı hemcinslerini geride bıraktı. Gökhan Güngör, 'Lensi tercih eden yaş grubu tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de 18-34 yaş arasında yoğunlaşıyor. Özellikle ABD'de bu yaş grubunun yaklaşık yarısı lens kullanıyor. Kullanıcıların yüzde 70'e yakını kadınlardan oluşurken Türkiye'de bu istatistik değişiyor. Erkeklerin oranı yüzde 40'a ulaşmış durumda' dedi.

AVRUPA GÜNLÜK KULLANIYOR
LENS teknolojisinin gelişmesiyle birlikte kullanımının da kolaylaştığını söyleyen Ciba Vision Türkiye Genel Müdürü Gökhan Güngör, 'Daha çok hava alan silikon lensler ile günlük lenslerin kullanımı artıyor. Ancak Türkiye'de hala lens kullanıcılarının yüzde 65'i aylık ve daha uzun ömürlü lensleri tercih ediyor' dedi.