Osmanlı'dan Cumhuriyet dönemine kadar yaşanan tarihi sürecin yeni kuşaklara tanıtılması amacıyla hazırlanan 'dede - torun' buluşması projesine 80 öğrenci katılıyor. 6 ili gezecek öğrenciler Konak Meydanı'nda düzenlenen törenle uğurlandı. Geziye ünlü tiyatro sanatçısı Ahmet Yenilmez ile bazı tiyatro sanatçıları da katılarak destek verdi.

İzmir Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polis Şube Müdürlüğü, ulusal düzeyde uygulanan 'Güvenli Hayat ve Güvenli Gelecek İçin Çoçuk ve Gençler Sosyal Koruma ve Destek Programı' kapsamında, çocuk ve gençlere tarihsel süreci ve tarihsel şahsiyetleri tanıtma amacıyla Türkiye'de ilk kez 'Dede-Torun Buluşması Projesi' hazırlandı. Proje kapsamında Konak ilçesinde bulunan okullardan 80 öğrenci belirlendi. Öğrenciler için Osmanlı Devleti'nin kuruluşundan, Cumhuriyet'in ilanı ve gelişimine kadar olan sürecin tarihsel öneme sahip kentler Bilecik, Bursa, İstanbul, Çanakkale, Kütahya, Afyonkarahisar ve Ankara'da tanıması için gezi düzenlendi.

Geziye katılan öğrencilerin uğurlanması için Konak Meydanı İzmir Hükümet Konağı önünde tören düzenlendi. Törende konuşan İzmir Vali Yardımcısı Ardahan Totuk, projenin ilk kez İzmir'den başladığını hatırlatarak, "Çocuklarımız Türkiye'nin şanlı tarihiyle yüzleşecek. Osmanlı Devleti'ni kuranları ve Büyük Önder Atatürk'ü tanıyacaklar'' dedi. İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay da projeyle Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiklerini belirterek, gençlerin, ülkeyi yurt yapan büyükleri tanıyarak, ülke için canını veren şehitlerin kanının döküldüğü, tarihsel önem taşıyan yerleri göreceklerini vurguladı.

Geziye katılarak destek veren ünlü tiyatro sanatçısı Ahmet Yenilmez, ''Babalarımıza, 'barış içinde neden yaşamadığımızı' sorduk, cevap alamadık. Bu proje ile dedelerimize, 'asırlarca nasıl barış içinde yaşadıklarını, şimdi neyimizi kaybettiğimizi ve birbirimize neden düştüğümüzü' soracağız. Cevabını bulmaya çalışacağız'' dedi. Konuşmaların ardından geziye katılan öğrenciler iki otobüse binerek hareket etti. Öğrenciler, Vali Yardımcısı Totuk, Emniyet Müdürü Bilkay ve aileleri tarafından uğurlandı.

Geziye katılan öğrencilere gittikleri yerlerde, tiyatro sanatçıları tarafından Osmanlı Devleti kurucuları, padişahlar ve Atatürk'ün de bulunduğu devlet büyükleri ile önderlerin mücadeleleri ile ilgili gösteriler sunulacak. Öğrencilere 6 ile kapsayan gezi sırasında 11 polis, 8 öğretmen ve 1 doktor da eşlik ediyor.