KYK Yurdunda 'Tecavüz' İddiası! Validen İlk Açıklama Geldi KYK Yurdunda 'Tecavüz' İddiası! Validen İlk Açıklama Geldi
Hayvancılık sektöründe verim ve kaliteyi artırmak adına uygulanan yeni destekleme modelleriyle birlikte çoban ihtiyacı önemli ölçüde artarken, çoban açığı dikkatleri çekti. Çobanlık mesleğini icra edecek kişilere ise yüksek tutarda maaş ödenmeye başlandı.

İŞKUR tarafından yayınlanan verilerine göre, imalat sektörü 99 bin 991, toptan ve perakende ticaret sektörü 62 bin 489, konaklama ve yiyecek hizmeti sektörleri ise 35 bin 908 açık iş ilanı bulunurken, hayvancılık sektörü 150 bin çoban ihtiyacı ile en yüksek açık iş pozisyonuna sahip sektör olarak öne çıktığı bilgisi dikkatleri çekti.

Çoban sıkıntısının çözülmesi için birçok istihdam destek modelleri ve eğitim programları gündeme gelmiş olsa da çoban bulmakta zorlanan işletme sahipleri, çobanlarla bu açığı yabancı çobanlarla kapatmaya çalışıyor.

Yumaklı, çobanların çalışmasına yönelik çalışmalarla ilişkin açıklama yaptı!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ise bu konu hakkında açıklama yaparak şu bilgileri açıkladı; Türkiye’de aktif olarak faaliyet gösteren 400 bin küçükbaş hayvancılık işletmesi bulunduğuna dikkat çeken Bakan Yumaklı, yabancıların istihdamına engel bir durumun bulunmadığını dile getirerek, Bakanlıklar arası iş birliğiyle yabancı çobanların çalışmasına yönelik çalışmalar devam ettiğini açıkladı.

Sürü yöneticisi istihdam desteği doğrultusunda, bugüne kadar 71 binden fazla işletmeye yaklaşık 660 milyon lira destek ödemesi yapıldığını duyuran Yumaklı, 2014 yılında başlatılan bu uygulama, yaklaşık 10 yıldır devam ediyor ve çoban başına verilen destek miktarı 2021 yılında 6 bin lira iken, 2022 yılında 12 bin liraya, 2023 yılında ise 30 bin liraya çıkarıldığını ve 400 bin aktif küçükbaş hayvancılık işletmesinin ehil sürü yöneticisi ihtiyacını karşılamak amacıyla 50 binin üzerinde sürü yöneticisine sertifika verildiğini açıkladı.

Yumaklı, Türkiye’deki çoban açığı ve bu sorunun çözümüne yönelik yapılan çalışmalar kapsamında, Yabancı iş gücünün dışında yerli çobanların teşvik edilmesi, sektörün geleceği açısından büyük önem arz ettiğini açıkladı.

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Başkanı Nihat Çelik ise; Türkiye’de mevcutta yaklaşık 50 bin çobanın çalıştığını ve sektörde sürdürülebilirliğin sağlanması adına,150 bin çoban gerektiğini ifade ederek, çoban sorununun devam ettiğin, yerli çobanlığın özendirilmesi ve yabancı çobanların yasal mevzuat çerçevesinde önlerinin açılması gerektiğini vurguladı.