İngiliz Financial Times gazetesi, Akdamar Kilisesi'nde düzenlenen ayine dünya haberleri sayfasında yer verdi.

Financial Times muhabiri, neredeyse yüzyıl sonra ilk kez izin verilen Ortodoks ayininin yapılmasını Türkiye'nin etnik ve dini azınlıklarıyla sorunlu tarihiyle yavaşça yüzleşmesi olarak değerlendirdi.

Gazete, ayinin Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkileri normalleştirmek isteyen Ankara'nın bir iyi niyet jesti olduğunu yazdı.

Siyasetçilerin milliyetçilerin olası tepkilerinden hala çekindikleri vurgulanan haberde, özellikle son dönemde yeni kitap, film ve konferanslarla kimlik konularına ilişkin davranışlarında radikal değişim yaşandığı aktarıldı.

Financial Times'ın haberinde, çok sayıda Türkün de nüfus cüzdanlarında yazandan daha karışık kökenlere sahip oldukları yönünde bir farkındalık edindikleri şeklindeki yorum dikkat çekti.

TÜRKİYE'SİZ AB ZAYIF
Financial Times'ın iç sayfalarındaki bir yorumda ise, Avrupa Birliği'nin dış politikada etkin olamamasının nedenleri sorgulanıyor.

Makalenin altında imzası bulunan David Gardner, Lizbon anlaşmasının yürürlüğe girmesinin üzerinden neredeyse bir yıl geçtiğini ama birliğin kendini küresel bir güç olarak öne sürmekte zorlandığını yazdı.

'Neden' sorusunun yanıtlarının başında birliğin başına ve dış politikasından sorumlu görevlere deneyimsiz ve etkisiz isimlerin getirilmesi var. Bunlara ek olarak ikinci nedenin ise, büyük üyeler Fransa, Almanya ve İngiltere arasında eşgüdümün yeterli olmaması gösteriliyor.

Üçüncü neden ise, Gardner'e göre Türkiye konusunda yaşanan başarısızlık. Gardner, 'Fransa, Almanya ve Kıbrıs'ın engellemeleri nedeniyle Avrupa Birliği'nin; kendi çıkarları için yaşamsal olan bölgede özgüvenli bir bölgesel güç olarak ortaya çıkan Türkiye'yle dış politikanın koordine edilmesi konusunda çok az çaba harcanıyor' diye yazdı.

Vatan