Cuma günü İzmir başta olmak üzere Ege'de etkili olan toz bulutları bugün de Türkiye'nin güneyi ve güneydoğusunda etkili oluyor.

Afrika üzerindeki alçak basınç sisteminin etkisiyle ve kuzey rüzgarların vasıtasıyla çölden taşınan toz bulutu, geceden bu yana Adana'yı etkisi altına aldı. Yaşamı olumsuz etkileyen toz bulutu nedeniyle görüş mesafesi 2 kilometreye kadar düştü.

Sabah uyanan Adanalılar, toz bulutu ve otomobillerin üzerindeki toz tabakasını görünce şaşkına döndü. Gökyüzü, toz bulutuyla sarı renge dönüşürken kent sakinleri, “Toz bulutu nefes almamızı zorlaştırıyor. Yağmur yağarsa hava temizlenir, ancak her yer çamur oluyor. Havadaki kötü değişim her geçen gün kendini hissettirmeye başladı. İnşallah daha kötü günler görmeyiz” dedi.

Özellikle astım hastaları, yaşlılar ve çocukların etkilenebileceğini belirten uzmanlar, vatandaşları zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaları konusunda uyardı.

ŞANLIURFA'YI TOZ KAPLADI

Şanlıurfa ve Hatay ile bazı ilçelerinde de toz bulutu etkisini sürdürüyor. Dün öğleden sonra Suriye yönünden esen rüzgarın etkisiyle başta sınırdaki Ceylanpınar, Akçakale ve Suruç ilçeleri olmak üzere Bozova, Viranşehir ve Birecik ilçeleri ile Şanlıurfa kent merkezinde gökyüzünü toz bulutu kapladı.

Gece etkisini kaybeden toz bulutu, il genelinde sabah saatlerinden itibaren yeniden etkili olmaya başladı. Günlük yaşamı etkileyen toz bulutu, şehirler arası ulaşımda da görüş mesafesinin düşmesine neden oldu.

Hatay'da ise Antakya ile bazı ilçelerinde Afrika üzerinden gelen toz bulutları etkili oluyor. Meteoroloji yetkililerinden alınan bilgiye göre, Afrika üzerinden geldiği belirlenen toz bulutlarının dün geceden bu yana etkili olduğu belirtilirken, görüş mesafesinin azalması nedeniyle trafiğin tehlikeye düştüğü, açık alanlarda kirlilik yaşandığı görüldü.

THY UÇAĞI ZORUNLU İNİŞ YAPTI

Öte yandan THY'nin İstanbul- Kayseri seferini yapan uçağı da olumsuz hava koşulları nedeniyle Nevşehir'e indi. İstanbul'dan saat 08.50'de havalanan ve saat 10.10'da Erkilet Havaalanı'na inmesi TK260 sefer sayılı THY uçağı, saatteki hızı zaman zaman 40 kilometreyi bulan şiddetli rüzgar nedeniyle Nevşehir Havaalanı'na yönlendirildi.

Şiddetli rüzgar ve toz bulutu nedeniyle, Kayseri'den yapılması gereken İstanbul ve İzmir uçak seferleri de iptal edildi.

BAŞBAKANIN HELİKOPTERİNE TOZ BULUTU ENGELİ

Dün yaptığı miting ardından Adana Polisevi'nde konaklayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Mersin'deki mitingine helikopterle gitme programı Adana'daki toz bulutu nedeniyle iptal edildi. Helikopterlerde "Aletli İniş Sistemi" bulunmadığı için toz bulutunun yolculuğu tehlikeye düşürebileceği olasılığı gözönünde bulundurularak Erdoğan'ın Mersin'e karayolu ile gitmesi kararlaştırıldı. Başbakan Erdoğan konakladığı Polisevi'nden makam aracıyla ayrılıp otoyol güzergahından karayoluyla Mersin'e gitti. Adana Havalimanı yetkilileri yolcu uçaklarında "Aletli İniş Sistemi" bulunduğu için uçakların alana iniş yapabildiğini bildirdi.